INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Fico rendkívüli EU-csúcs összehívását javasolja a német nőket ért inzultusok miatt

InfoRádió / MTI
A szlovák kormányfő javasolni fogja rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívását, hogy a találkozón már az eredeti őszi időpontnál hamarabb döntés születhessen az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex gyakorlati működésének beindításáról - ezt maga Robert Fico jelentette be pénteken pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Robert Fico úgy vélekedett, hogy a migránsáradat megfékezése érdekében mielőbb be kell indítani a közös uniós határvédelmi egységek működését a schengeni határokon, és ennek érdekében fel kell gyorsítani azt a politikai párbeszédet is, amely lehetővé teszi ennek gyakorlati megvalósítását.

Hangsúlyozta: még rendkívüli EU-csúcs árán is ősznél hamarabb kell meghozni a vonatkozó döntéseket, mert különben késő lesz. "Õszre már vége lesz a temetésnek" - fogalmazott.

Tusk nem készül rendkívüli EU-csúcsot összehívni

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nem készül rendkívüli EU-csúcsot összehívni a Kölnben szilveszter éjjel nők ellen elkövetett támadások miatt, illetve ilyen jellegű megkeresést sem kapott eddig Pozsonyból - közölte Tusk szóvivője pénteken Brüsszelben.

"Egyelőre nem kaptunk megkeresést rendkívüli EU-csúcstalálkozó megtartásához" - mondta Tusk szóvivője. Hozzátette, hogy az ügy jelenlegi állása szerint az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testületnek, az Európai Tanácsnak az elnöke nem látja szükségét és nem is készül ilyen találkozó összehívására.

A szóvivő Robert Fico szlovák kormányfő azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint Fico javasolni fogja rendkívüli EU-csúcs összehívását a szilveszter éjjel németországi városokban nőket ért támadások, molesztálások miatt.

Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadások elkövetői "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

A címlapról ajánljuk