eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lengyelország biometrikus menedékkérő-igazolványokat állít ki

Több mint 15 ezer, biometrikus adatok rögzítését is lehetővé tévő menedékkérő-igazolványt gyártott a lengyel értékpapír-nyomda egy november eleji belügyminisztériumi határozat alapján, ebből közel ötszázat ki is állítottak a menedékkérők nevére - számolt be róla hétfőn az RMF FM lengyel rádió.

A lengyel belügyminisztérium sajtóirodája a rádiónak megerősítette: a kártya formájú, az ujjlenyomat, illetve más biometrikus adatok rögzítésére alkalmas chippel ellátott ideiglenes igazolványt azoknak a személyeknek adják ki, akik nemzetközi védelemért folyamodnak Lengyelországban. A fényképpel, aláírással is ellátott igazolvány a menedékjogi kérelem felülbírásáig érvényes.

A lengyel menekültügyi hivatal 472 ilyen kártyát adott ki november 13. és december 10. között.

A lengyel idegenrendészeti hatóságok eddig is állítottak ki menedékkérő-igazolványokat, ezek azonban papíralapúak voltak. A lengyel értékpapír-nyomda szóvivője, Pawel Prus szerint a többoldalnyi nyomtatványtól eltérően az új igazolványt rendkívül nehezen lehetne hamisítani.

A rádiócsatorna rámutatott: az európai migrációs válsággal küszködő német kormány december elején fogadott el egy törvénytervezetet, melynek alapján szintén külön igazolványokat adnak majd ki a menedékkérőknek. Németország a papíralapú, de a menekültügyben érintett hatóságok adatbázisait összekapcsoló igazolvány bevezetésével első lett volna az európai uniós országok közül.

Lengyelország az utóbbi hónapokban 6,5 ezer menekült befogadására kötelezte el magát, ezeket a többi európai országoktól vállalná át.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter közölte, a migránsok befogadásakor nemzetbiztonsági szempontokat tartanak majd szem előtt, "nagyon sűrű szűrőt" alkalmazva.

Emellett növekszik a közvetlenül Lengyelországban benyújtott menedékjogi kérelmek száma. A PAP szombati jelentése szerint idén mintegy 11 ezren kértek lengyelországi menekültstátust, ez 3 ezerrel több mint 2014-ben. A legtöbb menedékkérő továbbra is orosz, illetve ukrán állampolgár. Januártól december közepéig 346 - többségében szíriaiak által benyújtott - kérelmet bíráltak el kedvezően.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×