INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szolidaritásra kérte a brit képviselőket a terrorizmus elleni harcban Hollande

InfoRádió / MTI
Szolidaritásra kérte pénteken a brit parlamenti képviselőket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban Francois Hollande francia köztársasági elnök.

Az államfő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott a Nemzetközösség máltai csúcstalálkozója kapcsán. Arra kérte a képviselőket, hagyják jóvá a brit királyi légierő (RAF) hadműveleteinek kiterjesztését Szíriára, ezzel segítve az IÁ elleni harcot.

Hollande utalt a francia-német barátságra is, és reményét fejezte ki, hogy a két ország közösen lép fel a terrorizmus ellen. A párizsi merényletekre emlékeztetve úgy fogalmazott, hogy amikor Franciaországot támadták meg, valójában egész Európát és a szabadságot megőrizni akaró országokat támadták meg.

Emellett üdvözölte Angela Merkel német kancellár felajánlását a terrorizmus elleni harc támogatásához. A kancellár kezdeményezését még a német parlamentnek is el kell fogadnia.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön a londoni alsóházban ismertette kormánya érveit a dzsihadisták szíriai állásai elleni hadműveletekbe való brit bekapcsolódás mellett. Az RAF az Iszlám Állam iraki állásai elleni támadásokban vesz részt, ám a szíriai légi hadműveletekben nem, mivel ehhez a brit parlament nem adta hozzájárulását.

A törvényhozás aggályait legutóbb az alsóház külügyi bizottsága foglalta össze november elején, külön jelentést összeállítva arról, hogy miért nem tartja továbbra sem kívánatosnak Nagy-Britannia részvételét a szíriai hadműveletekben. Cameron csütörtöki alsóházi felszólalásában ezekre az aggályokra igyekezett választ adni.

Kijelentette: a brit kormány levonta az iraki háborút követő fejlemények tanulságait, és nem célja a szíriai államgépezet szétzilálása. A cél olyan politikai átmenet elősegítése, amelynek eredményeként a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim helyett új, a szíriai társadalom egészét képviselő kormány jön létre.

A brit kormányfő kijelentette, hogy az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britanniára, amely a terrorcsoport által szőtt merénylettervek fő célországai között van.

Hangsúlyozta, az RAF Irakban már megmutatta, hogy képes minimális járulékos károkat okozó, rendkívüli pontosságú csapásokra Brimstone típusú lézervezérlésű precíziós bombákkal.

"Ilyenjük még az amerikaiaknak sincs"- mondta, azt sugallva, hogy a brit légierő még az Egyesült Államok légierejénél is pontosabb csapásokra lenne képes, ha bekapcsolódna a szíriai hadműveletekbe.

A címlapról ajánljuk