eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Nagy a készültség a párizsi üzleti negyedben

A helyzet már javul, kezd a héten visszatérni a rendes kerékvágásba - mondta szerdán Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ban, ahova azért látogatott el, mert a november 13-ai párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud a merényleteket követő héten itt akarta felrobbantani magát.

Európa legnagyobb üzleti negyedében - ahol több tucat nagyvállalat székhelye található a felhőkarcolókban és ahol mintegy 200 ezer fordulnak meg naponta -, még mindig látványos a rendőri és katonai készültség, az emberek további támadásoktól tartanak.

Amióta Francois Moulins párizsi ügyész kedden megerősítette, hogy a La Défense volt a terroristák következő célpontja, érezhetőbbé vált a feszültség az üzleti negyedben.

A metrókijáratnál a sietős emberek között felfegyverezett katonák járőröznek, a rendőrségi járművek jól látható helyeken parkolnak.

A gazdasági miniszter azért látogatott el a negyedbe, hogy jelezze: a kormány minden erejét mozgósítja, nagyon óvatos marad, és minden szükséges intézkedést megtesz a térfigyelő kamerákat, illetve a kényesnek számító helyszínek biztosítását illetően.

"Nagyon jól tudjuk, hogy bennünket is veszély fenyeget, ezért óvatosak vagyunk" - mondta a BNP Paribas egyik 25 éves dolgozója. Egy 35 éves jogásznő a francia hírügynökségnek elmondta, hogy mindenhol érezhető a feszültség, az emberek idegesek, jóllehet nem változtattak alapvető szokásainkon, de ebédidőben például nem mennek ki a bevásárlóközpontba.

A La Défense negyedben található Franciaország legjelentősebb bevásárlóközpontja, amelyet évente 46 millióan keresnek fel. Az ide betérő emberek csomagjait fémdetektorral világítják át a merényletek óta.

A párizsi metróban, ahol évek óta mindennaposak a bombariadók a gyanús csomagok miatt, az emberek a merényletek óta sokkal óvatosabban lettek és nem szívesen veszik igénybe ezt a közlekedési eszközt, hanem inkább a felszíni tömegközlekedési járművekkel közlekednek.

Egyelőre még nehéz megmondani, hogy a gazdaságra milyen hatással lesz mindez, a gazdasági miniszter szerint "minden azon múlik, hogy milyen gyorsan tér vissza a rend, a látogatottság, de ezt csak később tudjuk mérni, most még nem".

A párizsi turisztikai hivatal szerint viszont a november 13-i merényletek gazdasági hatása már most jelentősebb, mint a januári terrortámadásoké volt.

Múlt héten 24 százalékkal csökkent átlagban a párizsi vendéglátóipar forgalma, miközben a merényletek előtti héten napi 2,4 százalékos volt a növekedés a Karácsony közeledtével.

A javulás azonban valamelyest a múlt hétvégén már érezhető volt, akkor ugyanis "csak" 16 százalékos volt a visszaesés, miközben a merényletek utáni hétvégén 28 százalékos.

A légi közlekedésben a foglalások törlése pedig ezen a héten már nem magasabb az átlagosnál.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×