INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Magyarország támogatja a nemzeti parlamentek szerepének erősítését

Infostart / InfoRádió
A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára nem tartja kizártnak az Európai Unió alapszerződésének módosítását sem, amennyiben az jobban megfelel a realitásoknak és a polgárok elvárásainak. Takács Szabolcs a Nagy Britannia által beterjesztett javaslatokról az InfoRádiónak azt mondta: Magyarország támogatja a nemzeti parlamentek szerepének erősítését.

"Magyarország generálisan azt gondolja, hogy a brit javaslatcsomagnak van jogosultsága és időszerűsége. Mi is úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió működését a jelenkor realitásaihoz kell igazítani" - jelentette ki Takács Szabolcs.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára hozzátette: "az integráció nagyon fontos eredménye a személyek szabad mozgása. A brit szociális reformokat abban az esetben tudjuk támogatni, ha egyrészt megmarad az egyensúly a négy alapszabadságban - a személyek, a szolgáltatások, a tőke és az áruk szabad mozgásában -. Nagyon fontos lenne az is, hogy az uniós állampolgárok, így a közép-európai, a magyar állampolgárok ne érezzék úgy, hogy Nagy-Britanniában olyan szociálpolitikai intézkedéseket hoznak, ami diszkriminatív rájuk nézve. El is mondtuk több alkalommal a brit tárgyalópartnereknek, az Európai Unió intézményeinek, hogy fontos lenne az is, hogy mind terminológiájában, mind tartalmában egyértelmű különbséget tegyenek az Európán kívülről érkező migránsok, illetve az uniós állampolgárságból fakadó jogokkal bíró polgárok között."

"Ugyanakkor szeretnénk azt is elérni, hogy azok az európai uniós politikák, amelyek például a kohéziós országok esetében nagyon fontosak, továbbra is megkapják azt a figyelmet, amelyet eddig élvezhettünk. Szeretnénk, hogy ne csak az uniós intézményeknek legyen döntő beleszólásuk az európai jogalkotásba. Tehát amíg a jogalkotási folyamat deregulációját tudjuk támogatni, a britek azon javaslata mellé tudunk felsorakozni, hogy nagyobb beleszólást adjanak a nemzeti parlamenteknek az európai jogalkotásban. A brit javaslatnak egy része az, hogy amennyiben bizonyos számú nemzeti parlament ugyanúgy gondolja, akkor úgynevezett piroslapos eljárással meg tudja állítani azt az európai jogalkotást, ami szerintük nem szolgálja a tagállamok érdekeit. Az Európai Parlamentnek is van egy erős legitimáló szerepe, de mellette a nemzeti parlamentek beleszólását mindenképpen támogatni tudjuk. A tárgyalási szakaszok ezen szakaszában nem lehet azt kijelenteni, hogy milyen szerepe lesz majd az Európai Parlamentnek és milyen lesz a viszonya a nemzeti parlamentekkel. Mi a nemzeti parlamentek szerepének erősítését elvi alapokon támogatjuk" - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk