INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Obama: Kínának fel kell hagynia a területi követelésekkel

InfoRádió / MTI
Kínának fel kell hagynia a vitatott dél-kínai-tengeri szigetekre formált területi igényekkel - mondta Barack Obama amerikai elnök szerdán Manilában, egyben megerősítette Washington elkötelezettségét a vitákban érintett Fülöp-szigetek védelme és biztonságának megőrzése mellett.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének manilai csúcsértekezletén részt vevő Barack Obama, aki a Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnökkel tartott találkozója után nyilatkozott, kijelentette: örömmel működik együtt minden, a (dél-kinai-tengeri) hajózási útvonalon területi követelésekkel fellépő országgal, hogy megoldják vitáikat.

Obama kedden látogatást tett annak az őrhajónak a fedélzetén, amelyet néhány éve az Egyesült Államok adományozott a Fülöp-szigeteknek, amely egyik legszorosabb szövetségese a délkelet-ázsiai térségben.

Az APEC-csúcs súlyponti témája a szabadkereskedelem és a terrorellenes harc. Kína ugyanakkor mindent elkövetett, hogy a Fülöp-szigeteki vendéglátók ne hozzák fel a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos vitás kérdéseket.

Utóbbi viták miatt évek óta feszült a viszony a két ország közt. A szigetország mindeközben látványosan keresi szövetségese, az Egyesült Államok támogatását, és nyitottabbá vált az intenzív együttműködésre Kína térségbeli ellenlábasával, Japánnal is. Mindkét ország aktívan segíti a Fülöp-szigetek katonai, haditengerészeti fejlesztéseit.

A címlapról ajánljuk