eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Milliárdos károkat okoznak az indonéz erdőtüzek

Indonéziában erdőtüzek pusztítottak az elmúlt hónapokban, az indonéz kormány szerint a károk felszámolása 47 milliárd dollárba kerülne. A trópusi tőzegerdők pusztulása pedig közel annyi szén-dioxidot szabadít fel három hónap alatt, mint Németország egész éves szén-dioxid kibocsátása. A térségből a napokban hazatért Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője beszélt az InfoRádiónak.

"Az égetéses erdőirtás bevett gyakorlat a trópusokon. Az utóbbi időben legnagyobb részben pálmaolaj ültetvényeket hoznak létre ezen a területen. A pálmaolaj fontos alapanyagnak számít, a kozmetika és az élelmiszeripar használja fel a legnagyobb mennyiségben - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: a hetvenes évek óta ez minden évben visszatérő esemény, az ott élők sajnos minden évben elszenvedik. Az egyetlen különbség a klímaváltozás révén egyre hosszabbra nyúló száraz évszak, amely egyre intenzívebbé teszi ezt a füstködös időszakot.

"2015-ben ráadásul különösen száraz volt a nyár, és ennek folyományaként az égés sokkal tovább tart. Elsősorban Szumátra és Borneó szigetéről beszélünk, itt ég az erdők nagy része, Magyarország erdőterületével megegyező nagyságú területen" - fűzte hozzá az erdővédelmi programvezető.

Mint mondta, tulajdonképpen mocsárerdőkről, láperdőkről van szó, amelyek tőzeges talajban állnak, vagyis nemcsak a faanyag, az ágak és a lombok égnek, hanem a tőzeg is, amely nagy mennyiségű szenet tárol magában, és amely húsz méter vastag is lehet.

"Ez most egy olyan tűzesemény, amely nemcsak a két említett szigetet borítja be, hanem az egész térséget. Akár Kambodzsáig, Thaiföldig, sőt még a csendes-óceáni szigetekre is jut belőle. A károk felszámolása az indonéz kormány szerint akár a 47 milliárd dollárt is elérheti, ebben mindenféle kárelhárítási tevékenységet bele kell érteni, így például az egészségügyi következmények felszámolását is" - fogalmazott Gálhidy László.

Az erdőtüzek szén-dioxid kibocsátása naponta akkora, mint az USA szén-dioxid kibocsátása egy teljes nap, és lassan Németország egész éves szén-dioxid kibocsátását is eléri.

"Kambodzsából érkeztem haza, ott szerencsére nem tapasztalható semmi, viszont néhány napot Malajziában töltöttem, ott nagyon jól látható a füstköd, több repülőgépet nem engedtek felszállni, az ég színe sárgásszürke, délután hamar besötétedik, tehát kellemetlen időjárási helyzet állt elő, annak ellenére, hogy az ország több száz kilométerre van az égő erdőktől. Sokan a monszunesőt várták, ami el is kezdődött, és a hatalmas felhőszakadások következtében enyhült a légköri hatás" - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×