eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Katasztrofális állapotok uralkodnak a szlovéniai befogadóállomásokon

Katasztrofális állapotok uralkodnak a szlovéniai befogadóállomásokon a helyi sajtó pénteki beszámolói szerint.

A szlovén hírügynökség (STA) jelentése szerint reggel hat órakor közel tízezer migráns tartózkodott az ország területén, különböző befogadóállomásokon, közülük hatezer csütörtökön, négyezer péntekre virradóra lépte át a horvát-szlovén határt. Az osztrák határnál lévő sentilji tranzitközpontban 4400 ember torlódott fel, mert az osztrák hatóságok senkit nem engedtek át az éjszaka.

Mindkét vezető szlovén napilap, a Delo és a Dnevnik is arról írt, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a befogadóállomásokon, amelyekben nincs toalett, az emberek nem tudnak tisztálkodni, és a táborokban terjengő bűz miatt inkább a szabadban töltik az éjszakát. A híradások többször is beszámoltak arról, hogy az emberek élelemért és vízért könyörögtek, valamint angolul azt skandálták, hogy Freedom, freedom! (Szabadság).

A Delo újságírója a dobovai befogadóállomás megtekintése után arról írt, hogy sok szempontból egyetért azzal a szlovén önkéntessel, aki korábban a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a hely "koncentrációs táborhoz" hasonlít.

Egy rendőr a Dnevnik napilapnak név nélkül úgy nyilatkozott, hogy egyre gyakoribbak az összetűzések és a lökdösődések, csak azon csodálkozik, hogy eddig még senki nem sérült meg komolyabban.

"Úgy látszik, valakinek meg kell halnia ahhoz, hogy változás történjen" - mondta.

Mindkét lap egyetértett abban is, hogy felesleges a migránsok regisztrációja és feltartóztatása, hiszen úgyis hamis adatokkal szolgálnak, 80 százalékuk például ugyanazt a születési dátumot adta meg: 1995. és 1996. január 1-ét.

Pénteken ülésezik a szlovén parlamentben a nemzetvédelmi bizottság, valamint a hírszerző és biztonsági szolgálatokat felügyelő bizottság, hogy megvitassa, milyen biztonsági intézkedéseket vezethet be, ha nem lép hatályba az a törvény, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.

A parlamentben a múlt héten elfogadott törvényjavaslat ugyanis addig nem léphetett hatályba, amíg le nem járt a népszavazás kezdeményezésére törvényben szavatolt egyhetes határidő. Ez csütörtökön ért véget, ugyanakkor a Radio Student egyetemista szervezet benyújtotta a parlamentnek azt a 3000 aláírást (2500 szükséges) tartalmazó civil kezdeményezést, amely alapján a házelnök elrendeli a népszavazáshoz szükséges 40 000 aláírás gyűjtését. Erre 35 nap áll a civil szervezet rendelkezésére.

A Radio Student álláspontja szerint szembe kell szállni Szlovénia militarizálásával. Milan Brglez házelnök sajnálkozását fejezte ki, és úgy vélte, hogy kezdeményezésével a szervezet akadályozza a törvény hatályba lépését, noha az levenné a terhek egy részét a rendőrség válláról.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 104 912 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb zágrábi adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 282 981 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Csütörtökön 6600, péntek 9 óráig pedig újabb 2383 fő ékezett az országba, akik továbbra is főleg Bapska körzetében léptek be Szerbiából Horvátországba.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×