INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rendőri-katonai gyakorlat kezdődik Szlovákia déli határán

InfoRádió / MTI
Közös gyakorlatot kezdett a rendőrség és a hadsereg Szlovákiában a migránsválsággal összefüggésben az ország déli határán csütörtökön. Az egynapos gyakorlat a Robert Fico kormányfő jelenlétében tartott bemutatóval indult Pozsonynak a Dunától délre fekvő, Oroszvár nevű városrésze határában.

A "Dél akció" célja, hogy a fegyveres erők tagjai élőben gyakorolják a szlovák-magyar határszakasz megfigyelését, a járőrözést, valamint további olyan nem szokványos feladatokat is, amelyek a migránsválságból adódóan állhatnak elő. Az akcióban 129 rendőr, 138 katona valamint a tűzoltóság és a katonai rendőrség segédegységei vesznek részt.

A gyakorlat egyidejűleg kezdődött meg az egész, mintegy 655 kilométer hosszú szlovák-magyar határszakaszon. Tizenegy úgynevezett összpontosítási helyet alakítottak ki, a vegyes összetételű járőrök ezekről indultak ki a határon kijelölt 126 megfigyelő pontra, ahol a járőrözés mellett szimulált illegális határátlépési helyzetekben is kipróbálják felkészültségüket.

A megnyitón Robert Fico kormányfő mellett Robert Kalinák bel-, illetve Martin Glvác védelmi miniszter is részt vett.

A szlovák miniszterelnök a helyszínen újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az európai uniós politika a migránsválság kezelésében teljesen csődöt mondott, aminek az a következménye, hogy a tagországok saját hatáskörükben vagy regionális szövetségek szintjén tesznek lépéseket a helyzet orvoslására.

"A lakosság számára biztosítanunk kell az ország határainak védelmét és azt is, hogy az illegális bevándorlás esetén képesek legyünk közbelépni" - szögezte le Robert Fico a preventív közös gyakorlat céljairól. A miniszterelnök megerősítette a migránsok újraelosztását célzó kötelező menekültkvóták elutasítására vonatkozó korábbi kijelentéseit. Hangsúlyozta, hogy a schengeni határok védelmét olyan elsődleges célnak tartja, amelyben a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) már hatékony együttműködést tudtak felmutatni.

A szlovák kormányfő egy védelmi határzárként szolgáló kerítés esetleges megépítésére vonatkozó újságírói kérdésre így válaszolt: nem lehet kizárni, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy "fizikai akadályokat" is használnak. "Nincs különösebb gondom egy hagyományos kerítés építésével (...) mennyit kiabáltak, amikor Magyarországon ilyen épült vagy amikor Szlovákia nemet mondott a kvótákra (...) most viszont meg lehet nézni, hogy mi zajlik például Németországban" - jegyezte meg Robert Fico.

A címlapról ajánljuk