eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Oroszország újraindítaná a légiközlekedést Ukrajna felé

Kétoldalú konzultációkat javasolt a Roszaviacija orosz légiközlekedési hivatal Ukrajnának a két ország közötti légiközlekedés mielőbbi felújításáról - áll a Roszaviacija közleményében.

Az ukrán fél lezárta légterét az orosz légi forgalom előtt, és megtiltotta az Oroszországból Ukrajnába tartó közvetlen járatokat. Oroszország hasonló intézkedést hozott Ukrajnával szemben. A tilalom október 25-án lépett életbe.

Az orosz és az ukrán légiközlekedési hatóság október 23-án Brüsszelben tárgyalt egymással a kérdésről. Az orosz fél azt javasolta, hogy vonják vissza a korábban meghozott intézkedéseket, és kölcsönösen nyissák meg a légteret egymás gépei előtt. A felek ugyanakkor nem jutottak kompromisszumra - emlékeztetett a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A közvetlen légi járatok leállításával harmadik országok légitársasági szállították az utasokat. A jegyek ára eközben duplájára nőtt- közölte a Roszaviacija.

Az orosz légiközlekedési hivatal október 28-án ukrán partneréhez intézett levelében fejezte ki készségét ki a párbeszéd folytatására annak érdekében, a nemzetközi repülési jog és az 1994-ben megkötött kétoldalú kormányközi légiközlekedési együttműködési megállapodás értelmében a két ország között minél előbb helyreálljon a légi forgalom - áll a közleményben.

Szeptember 25-én az ukrán kormány, a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) döntését jóváhagyva úgy határozott, hogy október 25-től megtiltja 29 orosz légitársaságnak - köztük az Aeroflotnak és a Transzaerónak, a Rosszijának és a Szibirnek - a berepülést területére, valamint az átrepülést légtere fölött, ha a gépek katonai vagy kettős célú eszközöket, illetve katonákat szállítanak.

Oroszország erre válaszul szintén október 25-től megtiltotta a városaiba való repülést az ukrán légitársaságoknak. A tilalomról három ukrán légitársaság, a MAU, a Dnyiproavia és a YanAir kapott értesítést. Október 1-jén Kijev hivatalosan magyarázatot követelt Moszkvától az ukrán légitársaságokkal szembeni szankciók bevezetésére.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×