INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Megszállta a török rendőrség egy ellenzéki médiacég székházát

InfoRádió / MTI
A török rendőrség megszállta szerdán egy ellenzéki médiacég isztambuli székházát, de előtte az alkalmazottak erőszakos ellenállásába ütközött. A médiacéghez tartozó egyik tévé lefilmezte az épület előtt kitört verekedést és kitette a honlapjára.

A török hatóságok kedden átvették az irányítást 22 olyan cég felett, amely a Koza Ipek Holdinghoz tartozik. A holding közel áll az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen befolyásos iszlám hitszónokhoz, aki régen Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, egy ideje azonban az ellenfele.

A rendőrség már szeptember elején házkutatást tartott az üzleti- és sajtóvállalkozás több irodájában azzal a gyanúval, hogy ezek az érdekeltségek pénzügyi segítséget nyújtanak Gülennek, illetve mozgalmának, amelyet azzal vádol Erdogan, hogy 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával el akarta távolítani őt - akkor még mint kormányfőt - a hatalomból. A kormány bírálói szerint a Koza Ipek elleni rendőrségi művelet célja az, hogy a vasárnapi előre hozott parlamenti választások előtt elnémítsák az ellenzéki sajtót.

A rendőrség a holdinghoz tartozó Bugün TV és a Kanaltürk székházát foglalta el. Az alkalmazottak meg akarták akadályozni behatolásukat, és az épület előtt összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. A tiltakozókat végül könnygáz és vízágyú bevetésével szétkergették. A rendőrök ezután levágták a rácsot a székház bejáratáról, és a bíróság által a médiumok élére kinevezett vezetőkkel együtt birtokba vették az irodákat.

"Kedves nézőink! Ne lepődjenek meg, ha a következő percekben rendőröket fognak látni a stúdiónkban!" - mondta Tarik Toros, a Bugün TV főszerkesztője a médium élő közvetítésében. "Gyalázat! Ezek a szabadon sugárzó Bugün TV utolsó pillanatai" - hangoztatta az adásban Baris Yarkadas ellenzéki képviselő, aki szintén jelen volt.

Két évvel ezelőtt fény derült arra, hogy Erdogan belső köre elleni korrupciós vizsgálat folyt. Ez részben lehallgatott beszélgetéseken alapult, és ezeket a beszélgetéseket később kiszivárogtattak az interneten. Az államfő Gülent vádolja a kiszivárogtatással, aki viszont tagadja ezt.

A címlapról ajánljuk