INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Juncker: változtatni kell a dublini rendszeren

InfoRádió / MTI
Az Európai Bizottság elnöke szerint változtatni kell az európai menekültügyi politika alapját jelentő dublini rendszeren, mert "nem működik".

"A menekülteket illetően változtatni kell a dublini rendszeren. Nem működik" - jelentette ki Jean-Claude Juncker szerdán Párizsban a francia gazdasági, szociális és környezetvédelmi tanács ülésén elmondott beszédében.

"Ha pedig nem működik, nem tudjuk alkalmazni, és ezért az Európai Bizottság előremutató javaslatokat fog tenni 2016 tavaszán" - tette hozzá.

Az európai menekültügyi politikát meghatározó dublini szabályok szerint a menekülteknek abban az országban kell menedékjogi folyamodványukat benyújtaniuk, ahol először az Európai Unió területére léptek. A rendszer, amelyet egyre többen vitatnak, nehezen működik, mivel egyes tagállamok már nem képesek teljesen alkalmazni.

Jean-Claude Juncker kitartott viszont azon álláspont mellett, hogy a migránsválság megoldása érekében Törökországgal kellene mielőbb megállapodásra jutni. Jelezte, hogy érti "azoknak a kétségeit és habozásait, akik azt mondják, hogy (Recep Tayyip) Erdoggannal (a török elnökkel) nem lehet megállapodni. De akkor ki mással Törökországban?" - tette fel a kérdést az Európai Bizottság elnöke.

"Ha Törökország megnyitja a csapokat, 2-3 millió menekült fog érkezni azon menekülteken kívül, akiket már el kell látnunk, és Jordánia felől is mozgás lesz Törökország felé, vagyis árat kell majd fizetnünk a törököknek" - vélte Juncker. Az uniós állam- és kormányfők október 15-i találkozójukon elkötelezték magukat arra, hogy jelentős támogatást nyújtanak Ankarának különböző jogcímeken, ami hozzájárulna ahhoz, hogy Törökországból kevesebb szíriai menekült induljon az EU-tagállamokba.

A nyugat-balkáni migrációban érintett országok vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozójával kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke "hihetetlennek" nevezte, hogy az Európai Unión belül vannak olyan tagállamok, amelyek "nem állnak egymással szóba, akiknek ugyanaz a gondjuk és nincs ahhoz energiájuk, hogy egymással megvitatva próbálják ezt a problémát megoldani".

"Sértegetésekből és támadásokból álló előadást láthattunk, amiről nem gondoltam, hogy előfordulhat Európában. Ez amiatt van, mert a kormányok és a társadalmak nem állnak szóba egymással" - mondta Juncker, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az "a benyomás alakult ki, hogy a tévénézők többet tudnak a migránsok mozgásairól, mint a kormányzó politikusok".

A címlapról ajánljuk