INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A lengyelek nem lesznek euroszkeptikusok

Infostart / InfoRádió
A hétvégi lengyelországi választásokon győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt kormányalakításával valószínűleg változik Varsó külpolitikája is. Az eddigi nyugat felé nyitó diplomácia a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet majd a Visegrádi együttműködésre, akár annak vezető államaként léphet fel, így befolyása is növekedhet a kontinensen - véli Fóris György a Bruxinfó elemzője.

"Még akár alkotmányos módosításokkal is sikerülhet parlamenti szövetségeseket találni, hiszen csak néhány képviselőre lesz szükségük majd a parlamentben. Az eddigi úgymond liberális vonalról egy nemzeti-keresztény vonalra akarják átprogramozni az ország politikáját" - mondta Fóris György a Bruxinfó elemzője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ugyanez a szempont fog megjelenni az Európa-politikában is, ezért nehezebben kezelhetők lesznek, hiszen ez egy jobban visszahúzódó, saját szempontokat gyakrabban és erőteljesebben előtérbe állító megközelítés, mint a közös szempontokból kiinduló. De nem feltétlenül zárja ki azt, hogy megfelelő egyeztetésekkel, kompenzációkkal és kompromisszumokkal ebből is lehet találni közös alapot.

A Bruxinfó elemzője elmondta, hogy a Jog és Igazságosság az euroszkeptikusok és az Európa-centrikusok köztes mezőjébe sorolható. Igazi euroszkeptikusnak inkább Le Pen vagy Nigel Farage mondható, tehát olyan szélsőséges, már-már gyűlölködő, az Európai Uniót minden szempontból támadó és azt megszüntetni akaró pártok és politikusok, akik szeretnék kivonni országaikat az unióból.

"Elsősorban nem is annyira Kaczyñski, hanem az általa előtérbe tolt új, nála korban is fiatalabb vezetés mentalitása jobban Európa-centrikus" - hangsúlyozta Fóris György, aki hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy Lengyelország az elmúlt években nagyon komoly gazdasági sikereket ért el.

Az egyetlen ország volt, amelyik úgy vészelte át a gazdasági-pénzügyi válságot, hogy egyszer sem merült fel a recesszió veszélye és sikerült fenntartani egy folyamatos növekedést. Az agrárszféra, ami a lengyel társadalomban és gazdaságban rendkívül meghatározó, egyértelműen jól jött ki az EU-tagságból és az agrárszektor az európai uniós támogatásokkal kifejezetten nagyot lépett előre.

"Emiatt bizonyos szempontból népszerű az Európai Unió Lengyelországban, nincs olyan tömeges apátia és szembenállás, mint például Nagy-Britanniában" - fogalmazott az elemző.

"A lengyel politika tehát aligha fogja felvállalni, hogy egy Le Pen típusú totális szkeptikus szembenállást vegyen fel, inkább az a megközelítés válik majd jellemzővé, hogyan lehet európainak maradni, de a nemzeti szempontokat jobban előtérbe tolni" - mondta Fóris György.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk