INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Költőket ítéltek sokéves börtönre Iránban

InfoRádió / MTI
Bebörtönöztek és egyenként 99 korbácsütésre ítéltek Iránban két költőt, azzal a váddal, hogy munkásságukkal többek között államellenes propagandát folytattak - jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség.

Fatemeh Ekteszarit és Mehdi Muszavit először 2013 decemberében vették őrizetbe, néhány hónappal Haszan Róháni iráni elnök hivatalba lépése után. A civil életben szülészorvosként dolgozó Ekteszarit 11 év börtönre, míg a szintén orvos végzettségű Muszavit kilenc év szabadságvesztésre, ezen felül mindkettejüket korbácsütésekre ítélték többek között államellenes propaganda és "szentségek megsértése" címén - számolt be a fejleményről a PEN America írószövetség.

A korbácsütéseket az AP szerint azért kapják, mert kezet fogtak az ellenkező nem tagjaival.

Az irodalmi élet fellendítését és a szólásszabadság védelmét zászlajára tűző amerikai szervezet közlése szerint a két versíró valószínűleg azért szúrta az iráni hatóságok szemét, mert munkásságukat külföldön is ismerik. Mindkettő "posztmodern gazal" költőnek mondja magát, aki a hagyományos perzsa szerelmi szonett műfajának felélesztésével mondja el a jelenkor politikai és társadalmi problémáit. Muszavi egyik versének címe a Félek., amely a mai Iránban sokak által érzett üldözési mániáról szól.

Egyelőre sem iráni tisztségviselők, sem az állami média nem kommentálta a költők elleni ítéleteket.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a két művész elítélése újfent rávilágít a rendőrség, igazságszolgáltatás vagy a hadsereg soraiban lévő iráni keményvonalasok és a Nyugat felé nyitni próbáló, Haszan Róháni elnök által is képviselt mérsékeltebb tábor szembenállására.

Az iráni keményvonalasok a Nyugathoz való közeledést - beleértve az idén nyáron a nagyhatalmakkal megkötött atomalkut is - az erkölcsi hanyatlás jelének és az iszlám köztársaságra nézve fenyegetőnek tartják.

Ebben a hónapban egy ismert iráni filmrendezőt és producert, Kejvan Karimit szintén munkássága és a "szentségek megsértése" miatt hat év börtönre és 223 korbácsütésre ítélték.

Iránban gyakran válnak a hatóságok célpontjaivá a művészek. Tavaly májusban azért vettek őrizetbe egy fiatalokból álló csoportot, mert egy videofelvétel szerint Pharrell Williams Happy című számára táncoltak. Bár elfogásuk széles körű tiltakozást váltott ki - még maga a sláger énekese is bírálta a lépést - a táncolókra egyenként fél év felfüggesztett börtönt és 91 korbácsütést szabtak ki.

A címlapról ajánljuk