eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Költőket ítéltek sokéves börtönre Iránban

Bebörtönöztek és egyenként 99 korbácsütésre ítéltek Iránban két költőt, azzal a váddal, hogy munkásságukkal többek között államellenes propagandát folytattak - jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség.

Fatemeh Ekteszarit és Mehdi Muszavit először 2013 decemberében vették őrizetbe, néhány hónappal Haszan Róháni iráni elnök hivatalba lépése után. A civil életben szülészorvosként dolgozó Ekteszarit 11 év börtönre, míg a szintén orvos végzettségű Muszavit kilenc év szabadságvesztésre, ezen felül mindkettejüket korbácsütésekre ítélték többek között államellenes propaganda és "szentségek megsértése" címén - számolt be a fejleményről a PEN America írószövetség.

A korbácsütéseket az AP szerint azért kapják, mert kezet fogtak az ellenkező nem tagjaival.

Az irodalmi élet fellendítését és a szólásszabadság védelmét zászlajára tűző amerikai szervezet közlése szerint a két versíró valószínűleg azért szúrta az iráni hatóságok szemét, mert munkásságukat külföldön is ismerik. Mindkettő "posztmodern gazal" költőnek mondja magát, aki a hagyományos perzsa szerelmi szonett műfajának felélesztésével mondja el a jelenkor politikai és társadalmi problémáit. Muszavi egyik versének címe a Félek., amely a mai Iránban sokak által érzett üldözési mániáról szól.

Egyelőre sem iráni tisztségviselők, sem az állami média nem kommentálta a költők elleni ítéleteket.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a két művész elítélése újfent rávilágít a rendőrség, igazságszolgáltatás vagy a hadsereg soraiban lévő iráni keményvonalasok és a Nyugat felé nyitni próbáló, Haszan Róháni elnök által is képviselt mérsékeltebb tábor szembenállására.

Az iráni keményvonalasok a Nyugathoz való közeledést - beleértve az idén nyáron a nagyhatalmakkal megkötött atomalkut is - az erkölcsi hanyatlás jelének és az iszlám köztársaságra nézve fenyegetőnek tartják.

Ebben a hónapban egy ismert iráni filmrendezőt és producert, Kejvan Karimit szintén munkássága és a "szentségek megsértése" miatt hat év börtönre és 223 korbácsütésre ítélték.

Iránban gyakran válnak a hatóságok célpontjaivá a művészek. Tavaly májusban azért vettek őrizetbe egy fiatalokból álló csoportot, mert egy videofelvétel szerint Pharrell Williams Happy című számára táncoltak. Bár elfogásuk széles körű tiltakozást váltott ki - még maga a sláger énekese is bírálta a lépést - a táncolókra egyenként fél év felfüggesztett börtönt és 91 korbácsütést szabtak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×