eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Horvátország továbbra is a szlovén határra viszi a migránsokat

Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, Szlovénia ezért azzal fenyegetőzik, hogy szigorít határvédelmén - írta kedden a horvát sajtó.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Ljubljana szigorít a határvédelmén és csökkenti azoknak az áteresztési pontoknak a számát a szlovén-horvát határon, ahol beléphetnek területére a migránsok, ha Zágráb nem tartja tiszteletben a vasárnapi migrációs csúcson megbeszélteket, miszerint a Közel-Keletről érkező bevándorlók útvonalán fekvő országok a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Vecernji List zágrábi napilap tájékoztatása szerint hangsúlyozta: Horvátország vonattal és buszokkal továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, mivel Zágráb csak akkor tudja betartani a brüsszeli egyezséget, ha azt azok az országok is megteszik, vagyis Szerbia, Macedónia és Görögország, amelyeken át a migránsok Horvátországba érkeznek. Horvátország nem lesz gyűjtőközpont - tette még hozzá.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a sajtónak azt mondta: a Brüsszelben vállaltaknak az a feltétele, hogy Görögországban elkezdjenek működni a gyűjtőközpontok (hot spot). Horvátországnak most az a legfontosabb, hogy a migránsok elszállítása továbbra is zökkenőmentesen működjön, és az illegális bevándorlók minél kevesebb időt töltsenek a tranzitközpontokban.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 263 ezer 407 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Hétfő éjféltől kedd 9 óráig 2013 migráns érkezett az országba, továbbra is főleg Bapska körzetében lépve át a határt.

A szlovén rendőrség adatai szerint vasárnap éjféltől 11 ezer 555 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba. Ezen belül a rigonce-harmicai határátkelő körzetében keddre virradóra a zöldhatáron keresztül illegálisan több mint 4600 ember lépett be Szlovéniába. A szlovén hatóságok hétfőn közölték: a közeljövőben lezárhatják ezt a területet, hogy tehermentesítsék a környéket a migrációs nyomás alól.

A brezicei, dobovai és rigoncei befogadóállomásokon jelenleg is több ezer közel-keleti bevándorló tartózkodik. Õket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány nem erre a határszakaszra szállítja a migránsokat, hanem a szlovén határra. Azóta Szlovéniában 83 ezer 608 illegális bevándorlót regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×