eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A dzsihadisták megközelítették a kormányerők egyik fellegvárát

Heves harcok árán megközelítették az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei kedden a kormányerők egyik észak-szíriai fellegvárát - jelentette kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű ellenzéki szervezet tájékoztatása szerint a szélsőségesek északkeleti irányból közelítették meg esz-Szafíra városát.

"Az IÁ áttörte a rezsim védelmi vonalait esz-Szafíránál" - közölte Rámi Abder-Rahmán, az emigráns csoport igazgatója, hozzátéve, hogy a város a hadsereg egyik legfontosabb fellegvára Aleppó tartomány déli részében. Az illetékes elmondta azt is, hogy az ország második legnagyobb városának számító Aleppótól délkeletre fekvő városban számos fegyverraktár található.

Az Iszlám Állam azt közölte, hogy a kormányerők első védelmi vonalai összeomlottak a város körül. A közleményben azt írták, hogy a dzsihadisták esz-Szafíra több negyedét is hatalmukba kerítették.

Az AFP francia hírügynökség egyik forrása megerősítette, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők elvesztették az ellenőrzést több körzet felett a város körül.

Aleppó tartomány majdnem teljes egészében iszlamista fegyveres csoportok kezére került, a térséget részben az IÁ, részben pedig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front ellenőrzi.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×