INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A dzsihadisták megközelítették a kormányerők egyik fellegvárát

InfoRádió / MTI
Heves harcok árán megközelítették az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei kedden a kormányerők egyik észak-szíriai fellegvárát - jelentette kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű ellenzéki szervezet tájékoztatása szerint a szélsőségesek északkeleti irányból közelítették meg esz-Szafíra városát.

"Az IÁ áttörte a rezsim védelmi vonalait esz-Szafíránál" - közölte Rámi Abder-Rahmán, az emigráns csoport igazgatója, hozzátéve, hogy a város a hadsereg egyik legfontosabb fellegvára Aleppó tartomány déli részében. Az illetékes elmondta azt is, hogy az ország második legnagyobb városának számító Aleppótól délkeletre fekvő városban számos fegyverraktár található.

Az Iszlám Állam azt közölte, hogy a kormányerők első védelmi vonalai összeomlottak a város körül. A közleményben azt írták, hogy a dzsihadisták esz-Szafíra több negyedét is hatalmukba kerítették.

Az AFP francia hírügynökség egyik forrása megerősítette, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők elvesztették az ellenőrzést több körzet felett a város körül.

Aleppó tartomány majdnem teljes egészében iszlamista fegyveres csoportok kezére került, a térséget részben az IÁ, részben pedig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front ellenőrzi.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.

A címlapról ajánljuk