eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Juncker rendezné a viszonyokat

Rendezett eljárásra és rendezett viszonyok megteremtésére hívta fel a Balkánon át vezető migrációs útvonal mentén fekvő országokat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy német lapnak adott interjúban az európai migránsválság kérdésében összehívott vasárnapi csúcstalálkozó előtt.

"A nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országoknak rendezett eljárást és rendezett viszonyokat kell biztosítaniuk" - mondta Juncker a Bild am Sonntag című, vasárnap megjelenő újságnak. Hozzátette: "az Európai Bizottság elvárja, hogy mindenki tartsa magát az érvényes játékszabályokhoz, ha nem akarjuk a schengeni rendszert megkérdőjelezni".

"Minden nap számít, máskülönben hamarosan azt látjuk majd, hogy családok a hideg folyókban gázolva, nyomorúságos körülmények között vesznek oda a Balkánon" - hangsúlyozta.

Juncker a schengeni külső határok szigorúbb ellenőrzése mellett is állást foglalt. "Most arról van szó, hogy lassítsuk a migrációs áradatot és külső határainkat jobban ellenőrizzük." Egyértelművé kell tenni azt is, hogy azoknak, akik az EU határaihoz érkeznek, de nem nemzetközi védelmet keresve jönnek, "nincs joguk szabadon belépni az EU területére".

Értesülések szerint Juncker azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság enyhítésére, amelyeket azonnal meg is lehet valósítani.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett rendkívüli csúcstalálkozóra Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök - kapott meghívást.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×