INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Obama elrendelte az iráni szankciók felfüggesztésének előkészítését

InfoRádió / MTI
Barack Obama amerikai elnök vasárnap hivatalosan utasította kormánya illetékes tárcáit arra, hogy készítsék elő a Teherán ellen Washington által bevezetett szankciók jövőbeli felfüggesztését az Irán és a nagyhatalmak között július 14-én létrejött nukleáris megállapodás keretében.

"Ezennel kérem önöket, hogy tegyenek meg minden további szükséges intézkedést a nukleáris egyezményben felsorolt amerikai kötelezettségek tényleges életbe léptetése érdekében" - derült ki a Barack Obama által kiadott memorandumból.

Vasárnap hatályba lépett az ENSZ Biztonsági Tanácsának az atomalkut jóváhagyó határozata, amelyet még 90 nappal ezelőtt egyhangúlag fogadtak el a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szervének tagjai.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között létrejött atomalku célja annak garantálása, hogy Irán nukleáris programjának ne legyen katonai dimenziója, amiért cserébe a perzsa állam az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldására számíthat.

Az Európai Unió vasárnap várhatóan az amerikaihoz hasonló előkészületekről tesz bejelentést.

"Ez a nap mindannyiunk számára fontos, és az első kulcsfontosságú szakasz abban a folyamatban, amelynek célja, hogy az iráni nukleáris program kizárólag békés célokat szolgáljon" - jelentette ki vasárnapi közleményében John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az Irán elleni szankciók tényleges felfüggesztésének időpontja Teherántól függ, illetve attól, hogy mi szerepel majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a perzsa államról szóló decemberi jelentésében.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint az iráni szankciók feloldására két hónapnál korábban nem fog sor kerülni. Mint mondta, a gyorsaság helyett inkább arra törekszenek, hogy jók legyenek ezek az intézkedések.

A címlapról ajánljuk