eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama: megmaradtak a nézetkülönbségek Washington és Moszkva között

A szíriai rendezés kérdésében megmaradtak az elvi és stratégiai nézetkülönbségek az Egyesült Államok és Oroszország között - hangoztatta pénteki washingtoni sajtóértekezletén Barack Obama amerikai elnök.

A két ország között csak abban van egyetértés, hogy miként kell megelőzni az esetleges konfliktust, ha az amerikai és az orosz katonai gépek egymás közelében tartózkodnak a szíriai légtérben - tette hozzá.

Obama rámutatott, hogy a szíriai polgárháború mágnesként vonzza a szélsőségeseket, és annak csak egy legitim, nem kirekesztő kormány létrehozását eredményező politikai megoldás vethet véget.

Maradtak problémák

Az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodás nem oldotta meg a Teheránnal kapcsolatos többi problémát - közölte Barack Obama amerikai elnök pénteki washingtoni sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy nyomást fog gyakorolni az iszlám köztársaságra annak megértetése érdekében, hogy "a rossz magatartásnak ára van" a régióban.

Obama szerint Irán több alkalommal is megsértette a rakétakísérletekre vonatkozó tilalmakat.

"Ha Phenjan feladja nukleáris fegyvereit, Washington kész a párbeszédre"

Az Egyesült Államok sohasem fogja Észak-Koreát nukleáris hatalomként elfogadni, de ha Phenjan kész feladni nukleáris fegyvereit, Washington hajlandó vele a párbeszédre - jelentette ki pénteken Washingonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel a Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatón beszélt erről, leszögezve, hogy kormánya Dél-Koreáéval együtt továbbra is ragaszkodik az Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez. Mint mondta, Washington, miként Teheránnal és Havannával is, kész a Phenjannal folytatandó párbeszédre, ha feladja nukleáris fegyvereit.

"Amikor Észak-Korea érdekelt lesz a szankciók enyhítésében, a kapcsolatok javításában és kész lesz az atomfegyver-mentességről tárgyalni, ott leszünk a tárgyalóasztalnál" - hangoztatta Obama, hozzáfűzve: nem lát arra utaló jelet, hogy Phenjan nukleáris fegyverek nélkül képzelné el a jövőjét.

Obama aggodalmát fejezte ki az Izraelben kitört erőszak miatt

Súlyos aggodalmának adott hangot az amerikai elnök az Izraelben kitört erőszakhullám miatt pénteki washingtoni sajtóértekezletén.

"A lehető legerőteljesebben elítéljük az ártatlanok ellen irányuló erőszakot" - hangsúlyozta Barack Obama.

Fontosnak nevezte, hogy a térség vezetői csillapítsák az olyan retorikát, amely a helyzet további romlásához vezethet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×