INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Obama: megmaradtak a nézetkülönbségek Washington és Moszkva között

InfoRádió / MTI
A szíriai rendezés kérdésében megmaradtak az elvi és stratégiai nézetkülönbségek az Egyesült Államok és Oroszország között - hangoztatta pénteki washingtoni sajtóértekezletén Barack Obama amerikai elnök.

A két ország között csak abban van egyetértés, hogy miként kell megelőzni az esetleges konfliktust, ha az amerikai és az orosz katonai gépek egymás közelében tartózkodnak a szíriai légtérben - tette hozzá.

Obama rámutatott, hogy a szíriai polgárháború mágnesként vonzza a szélsőségeseket, és annak csak egy legitim, nem kirekesztő kormány létrehozását eredményező politikai megoldás vethet véget.

Maradtak problémák

Az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodás nem oldotta meg a Teheránnal kapcsolatos többi problémát - közölte Barack Obama amerikai elnök pénteki washingtoni sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy nyomást fog gyakorolni az iszlám köztársaságra annak megértetése érdekében, hogy "a rossz magatartásnak ára van" a régióban.

Obama szerint Irán több alkalommal is megsértette a rakétakísérletekre vonatkozó tilalmakat.

"Ha Phenjan feladja nukleáris fegyvereit, Washington kész a párbeszédre"

Az Egyesült Államok sohasem fogja Észak-Koreát nukleáris hatalomként elfogadni, de ha Phenjan kész feladni nukleáris fegyvereit, Washington hajlandó vele a párbeszédre - jelentette ki pénteken Washingonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel a Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatón beszélt erről, leszögezve, hogy kormánya Dél-Koreáéval együtt továbbra is ragaszkodik az Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez. Mint mondta, Washington, miként Teheránnal és Havannával is, kész a Phenjannal folytatandó párbeszédre, ha feladja nukleáris fegyvereit.

"Amikor Észak-Korea érdekelt lesz a szankciók enyhítésében, a kapcsolatok javításában és kész lesz az atomfegyver-mentességről tárgyalni, ott leszünk a tárgyalóasztalnál" - hangoztatta Obama, hozzáfűzve: nem lát arra utaló jelet, hogy Phenjan nukleáris fegyverek nélkül képzelné el a jövőjét.

Obama aggodalmát fejezte ki az Izraelben kitört erőszak miatt

Súlyos aggodalmának adott hangot az amerikai elnök az Izraelben kitört erőszakhullám miatt pénteki washingtoni sajtóértekezletén.

"A lehető legerőteljesebben elítéljük az ártatlanok ellen irányuló erőszakot" - hangsúlyozta Barack Obama.

Fontosnak nevezte, hogy a térség vezetői csillapítsák az olyan retorikát, amely a helyzet további romlásához vezethet.

A címlapról ajánljuk