eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Norvégia kitoloncolná az Oroszország felől érkező menedékkérőket

Norvégia a menedékkérők növekvő számára való tekintettel vissza fogja fordítani területéről azokat a szíriaiakat, akik Oroszország felől, huzamosabb ott-tartózkodás után lépnek be az országba.

Anders Anundsen norvég igazságügyi miniszter az NRK közszolgálati rádió- és televíziónak szerdán beszélt arról, hogy az orosz-norvég határon, a storskogi átkelőn érkező szíriaiak egy része előzőleg hosszabb ideig Oroszországban élt, vagyis nem háború vagy éhezés elől kell menekülnie. Idén eddig több mint 1100, főleg szíriai menedékkérőt regisztráltak ennél az északi sarkköri határátkelőnél, csak az utóbbi egy hónapban 850-et. A hatóságok arra számítanak, hogy év végéig az 5 ezret is elérheti az orosz területről érkező migránsok száma. Tavaly mindössze tucatnyi menedékkérőt regisztráltak ott.

"Biztonságban vannak Oroszországban. Mi visszaküldési megállapodást kötöttünk Oroszországgal, és alkalmaznunk kell azt" - szögezte le Anundsen, aki a bevándorlásellenes Haladó Párt képviselője.

Az ügyben Börge Brende norvég külügyminiszter még szerdán késő este telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

"Azt kértem tőle (Lavrovtól), hogy tájékoztasson arról, mi lehet ennek (az Oroszországban élő szíriai menekültek érkezésének) az oka" - közölte csütörtök reggel a Haladó Párttal koalícióban kormányzó jobbközép Konzervatív Párt politikusa az NRK-val. Mint mondta, a norvég kormány szeretné tudni, hogy ezek a szíriai menedékkérők milyen vízumot kaptak Oroszországban, illetve hogy régóta tartózkodnak-e a szomszédos országban.

A 4,7 millió lakosú Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de részét képezi a határok nélküli schengeni övezetnek.

A storskogi a schengeni zóna egyik legészakibb határátkelője, és bár idáig eljutni Szíriából Oroszországon keresztül jóval tovább tart, mint a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába, ez az útvonal legális, és biztonságosabb.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×