INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Éhségsztrájkba kezdett egy bebörtönzött orosz ellenzéki vezető

InfoRádió / MTI
Éhségsztrájkot folytat múlt szombat óta a bebörtönzött Szergej Udalcov orosz ellenzéki vezető, tiltakozásul azért, mert a hatóságok magánzárkába helyezték, amit ő jogsértőnek tart - közölte hétfőn a felesége.

Szergej Udalcov, a 2011 decemberében kezdődött és a 2012.márciusi elnökválasztást is követő, nagyszabású Putyin-ellenes tüntetések egyik fő szervezője ellen 2012 októberében indítottak büntetőeljárást. A politikus több mint két évig házi őrizet alatt állt.

Tavaly júliusban Udalcovot, a radikális orosz Baloldali Front elnökét négy és fél év, munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Moszkvai Városi Bíróság a karhatalom és a rendőrség összecsapásával végződött nagyszabású moszkvai tüntetésben játszott szerepéért, s az állítólag az orosz hatalom megdöntését célzó tevékenységéért.

Az ellenzéki vezető idén márciusban bejelentette, hogy az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul jogorvoslatért, miután a börtönbüntetés elleni fellebbezését elutasította az orosz Legfelsőbb Bíróság.

Felesége, Anasztazija Udalcova hétfőn közölte: "Szergej szombaton kezdett éhségsztrájkba, hogy tiltakozzon a magánzárkába helyezése ellen." Udalcova szerint az áthelyezés "törvénytelen és az a célja, hogy megakadályozza idő előtti szabadon engedését az elkövetkező hat hónapban".

Hozzátette, hogy az elmúlt napokban hasztalan próbálták Udalcov idő előtti szabadon engedését kérni. Férjét azonban hamis ürüggyel magánzárkába helyezték, arra hivatkozva, hogy elhagyta a számára kijelölt körletet.

Az ellenzéki vezető ügyvédje, Dmitrij Agranovszkij elmondta, hogy ha valakit magánzárkába helyeznek, azzal elveszíti a lehetőséget, hogy a következő hat hónapban kérhesse idő előtti szabadulását.

Az AFP francia hírügynökség azt írta, hogy telefonáltak a Moszkvától 480 kilométerre délkeletre fekvő Tambovi terület hármas számú börtöntáborába, ahol Udalcovot idén május óta őrzik, de a hatóságok nem kívánták kommentálni a történteket.

A címlapról ajánljuk