eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mintegy hetven menekültet szállítottak egy osztrák civil akcióban Bécsbe

Mintegy húsz magán gépkocsival 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe - közölte az APA osztrák hírügynökség a szervezők közlése alapján péntekre virradó éjjel.

A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket.

Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé a Budapest-Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest-Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap azért, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába szállítsák.

A második konvoj csütörtökön délután indult Bécsből. Elmondásuk szerint azért szervezték az újabb akciót, mert számos menekült éjszakázott a győri pályaudvaron, őket szeretnék ingyen és biztonságban Bécsbe szállítani.

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében mindenkit eltanácsolt a kezdeményezésben való részvételtől, mivel az büntethető. A szervezők ennek ellenére arra kérték a magyar és az osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.

A Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) határátkelőnél az osztrák rendőrség az éjszaka folyamán újabb 3500 menekült érkezésére számít. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a csütörtöki nap folyamán 7500-an érkeztek és hasonló számra számítanak pénteken is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×