INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Merkel rászólt a Facebookra

Infostart / InfoRádió
A Facebooknak ideje lenne közbelépnie, amikor uszító, idegengyűlölő megnyilvánulásokat tapasztal a közösségi oldalon - üzente Angela Merkel német kancellár a portálnak a Rheinische Post nevű német lapnak adott interjújában.

A német kancellár szerint lehetőséget kell abban látni, hogy több százezer, akár egymillió új ember érkezik az országba - idézett a hvg.hu Angela Merkel interjújából.

"Ha lehetővé tesszük a képzésüket és integrációjukat, a messziről érkezők sokat vissza tudnak adni Németországnak" - fogalmazott a kancellár.

"Ezt a döntést az osztrák kancellár és én egy különösen kiélezett humanitárius helyzetben hoztuk meg" - reagált arra, hogy múlt péntek éjszaka ellenőrzés nélkül beengedték a Keletiből buszokkal szállított menekülteket az országaik. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a döntés nem változtat semmit az uniós szabályokon, amik minden tagállamra vonatkoznak. Szerinte igazságos teherelosztásra van szükség Európában, amikor a menekültek befogadásáról van szó.

Azzal kapcsolatban, hogy többször is felgyújtottak Németországban menekülteknek szánt létesítményeket, azt mondta: az idegengyűlölet nem egy új dolog, ehhez pedig biztosan hozzájárul a közösségi oldalakon részben elszabadult kommunikáció. A különböző tüntetéseken is hallani szélsőjobbos hangokat.

"Ha egyesek saját nevüket vállalva lázítanak a közösségi oldalakon, akkor nem csak az államnak kell cselekednie, hanem a Facebooknak is fel kellene lépnie az ilyen megnyilvánulások ellen. A Facebooknak megvannak az erre vonatkozó szabályai, amit most nyomatékosítaniuk is kellene" - véli Merkel.

A címlapról ajánljuk