eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Washington meg fogja védeni az általa kiképzett szíriai lázadókat

Az Egyesült Államok a hadszíntéren is védelmezni fogja azokat a mérsékelt szíriai lázadókat, akiknek a kiképzésére és felfegyverzésére készül - mondta helyi idő szerint hétfőn Washingtonban az Iszlám Állam szervezetének ügyében eljáró amerikai különmegbízott.

"Egyértelműen az a tervünk, hogy nemcsak kiképezzük és felszereljük a legkorszerűbb fegyverekkel, de meg is védjük majd őket az adott pillanatban" - magyarázta John Allen nyugalmazott amerikai tábornok az Atlantic Council (Atlanti Tanács) nevű külpolitikai elemzőközpont egy rendezvényén.

A leendő védelmükre vonatkozó lehetőségek "mind mérlegelés tárgyát képezik" - tette hozzá Allen a pódiumbeszélgetés moderátorának válaszolva, aki egy repüléstilalmi övezet létrehozásának esélyéről kérdezte őt.

"Fontos, hogy ne gondolják azt, hogy ne támogatnánk majd ezeket a harcosokat" - jelentette ki a különmegbízott.

John Allen "kellemes csalódásként" említette az amerikai kiképzésre jelentkező szíriaiak számát. Mint mondta, már közel 1500 jelöltjük van. A céljuk, hogy idén ötezer mérsékelt lázadót, három év alatt pedig 15 ezret részesítsenek kiképzésben. A kiképzőtáboroknak három ország, Törökország, Szaúd-Arábia és Katar biztosít majd helyet - tette hozzá.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyes tagjai szemére vetik Washingtonnak, hogy túlságosan is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra összpontosít Szíriában, a Bassár el-Aszad elnök rezsimjével való konfrontáció helyett.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×