INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az EU további szankciók elrendelését tervezi Oroszországgal szemben

InfoRádió / MTI
Miután az elmúlt napokban sorozatosan szegték meg a kelet-ukrajnai tűzszünetet, Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének az elnöke egyeztetéseket kezdett az uniós vezetőkkel "a további lépésekről" - közölte pénteken az Európai Tanács.

A közlemény nem konkretizálta e további lépések mibenlétét, de azok céljaként azt jelölte meg, hogy "magasabb árat kelljen fizetni a Kelet-Ukrajna elleni agresszióért". Tusk a konzultációk kiváltó okairól szólva kifejezetten felhívta a figyelmet azokra a kegyetlen támadásokra, amelyeket az Oroszország részéről katonailag támogatott szeparatisták követtek el Debalceve és más térségek ellen.

"Egyértelműen olyan ponthoz érkezünk, ahol a további diplomáciai erőfeszítések hatástalanok maradnak, hacsak nem támasztják alá azokat további, hiteles lépések" - fogalmazott az Európai Tanács lengyel elnöke.

Ezek a megállapítások minden jel szerint azt helyezik kilátásba, hogy az EU további szankciók elrendelését kívánja fontolóra venni Oroszországgal szemben.

Tusk azt is bejelentette, hogy vasárnap Kijevbe utazik.

A címlapról ajánljuk