INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Autóba rejtett pokolgépek robbantak fel Líbiában

InfoRádió / MTI
Autóba rejtett pokolgépek robbantak fel péntek délelőtt a kelet-líbiai el-Gubba városban, a merényletekben legalább negyven ember életét vesztette, hetvenen pedig megsebesültek - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A terrortámadásokról elsőként Agila Száleh Ísza parlamenti elnök számolt be. Az el-Gubbában született politikus tájékoztatása szerint az elkövetők három pokolgépet hoztak működésbe egy benzinkút és egy biztonsági épület közelében. A merénylet miatt hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el Líbiában.

Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a támadásokat, megfigyelők szerint azonban iszlamista szélsőségesek állhatnak a hátterükben. Száleh Ísza szerint a radikálisok a közeli Derna városban lévő állásaik elleni, néhány nappal ezelőtti légicsapásokat akarták megbosszulni a robbantásokkal.

Szakértők szerint a dzsihadista csoportok előretörése figyelhető meg az észak-afrikai országban, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet helyi szárnya néhány nappal ezelőtt tett közzé videofelvételt huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről.

Az országot évtizedeken át irányító Moammer Kadhafi 2011-es bukása és halála után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz van, két kormány és két parlament működik, az egyes térségek fölötti uralomért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

A címlapról ajánljuk