eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rekordszámú antiszemita incidens történt tavaly Nagy-Britanniában

Rekordszámú antiszemita incidens történt tavaly Nagy-Britanniában, ami összefüggésben van az izraeli-palesztin konfliktussal - állította csütörtökön közzétett jelentésében a brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet (CST).

A CST adatai szerint 2014-ben 1168 antiszemita incidens történt, több mint kétszer annyi, mint 2013-ban, amikor 535 ilyen esetet regisztráltak. Ez a legmagasabb szám azóta, hogy a szervezet 1984-ben adatokat kezdett gyűjteni.

Mark Gardner szóvivő elmondta, hogy a múlt hónapban példátlan számban kaptak bejelentések zsidó lakosoktól, akik a párizsi terrortámadásokhoz hasonló akcióktól tartottak Nagy-Britanniában. A párizsi kóser élelmiszerbolt elleni januári, halálos áldozatokkal járó támadást követően igencsak megnövekedett a félelem attól, hogy megnő az antiszemita cselekmények száma Európában. A Franciaországban három fegyveres által megölt 17 ember közül négy volt zsidó.

Garry Shewan, a zsidó közösségekkel foglalkozó rendőrségi tisztviselő kijelentette, hogy a CST jelentése összhangban van a rendőrségnek bejelentett, antiszemita jellegű bűncselekmények növekvő számával. A jelentésben szerepelt az is, hogy tavaly 81 erőszakkal járó antiszemita támadásról kaptak bejelentést, köztük olyanokról, amikor Londonban az áldozatot szóban gyalázták, üveggel és baseballütővel megütötték. A bejelentett incidensek többsége ugyanakkor nem volt szélsőséges jellegű.

Tavaly a leggyakoribb egyedi jellegű incidens a gyalázkodás volt, amelyek nyilvános helyeken, véletlenszerűen irányultak zsidó emberek ellen - írták a jelentésben.

Sok esetben az áldozatok egyszerű zsidó emberek voltak, férfiak vagy nők, akiket napi ügyleteik során nyilvános helyeken megtámadtak vagy megaláztak - áll a jelentésben.

A megalázás formái közé tartozott gyűlöletkeltő levelek küldése, illetve ilyen és fenyegető tartalmú szövegek elhelyezése a közösségi médiában, továbbá zsidó tulajdonok összefirkálása és megrongálása. Az esetek többsége Londonban és Manchesterben történt, ahol a két legnagyobb nagy-britanniai zsidó közösség él - derült ki a tanácsadó szervezet jelentéséből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×