eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Távol még a megállapodás az iráni atomprogramban

Nem sikerült egyetértésre jutni az iráni atomprogrammal kapcsolatos legfontosabb vitás kérdésekben a Teherán és a hat nagyhatalom között nyolc napig folytatott New York-i egyeztetéseken, a felek továbbra is távol vannak a végleges megállapodástól - közölte helyi idő szerint pénteken a tárgyalássorozat befejeztével az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

A névtelenül nyilatkozó illetékes az után beszélt erről, hogy egy New York-i szállodában véget értek a tárgyalások John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, illetve Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője között. Irán és a "hatok" - öt állandó BT-tagország Németországgal együtt - képviselői nyolc napja kezdték meg az egyeztetéseket New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakával párhuzamosan, és csatlakoztak hozzájuk az országcsoport külügyminiszterei.

A tárgyalássorozat befejeztével az amerikai diplomata azt mondta, hogy a tárgyalófelek között továbbra is nagyok az ellentétek minden fontos kérdésben, és rengeteg apróbb dologról is kell még egyeztetni. Emlékeztetett arra, hogy ehhez még nyolc hét áll rendelkezésre: legkésőbb november 24-ig meg kell állapodni.

"Úgy gondolom, hogy ez még lehetséges, de nagyon nehéz munka vár ránk" - mondta.

A megbeszélések előtt Kerry úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy az elkövetkező hetekben mégis sikerül tető alá hozni a megállapodást. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is azt mondta, hogy van még esély erre a határidő lejárta előtt.

A következő tárgyalássorozat októberben lesz, de pontos dátuma és helye még nem ismert.

Iránnak és a hatoknak - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak, Oroszországnak és Kínának - eredetileg július 20-ig kellett volna eredményre jutniuk az iráni atomprogramról szóló ideiglenes megegyezést felváltó végleges megállapodásról, ez azonban nem sikerült. A felek ezért abban egyeztek meg, hogy négy hónappal, november 24-ig meghosszabbítják a tanácskozásokat.

A legfőbb vitás kérdés az urándúsítás ügye. Teherán azt akarja, hogy a lehető legtöbb modern urándúsító centrifugája maradjon meg, a nyugati hatalmak viszont attól tartanak, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver gyártásához használhatja a dúsított uránt. Az iráni kormány következetesen tagadja ezt, és azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

A nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt atomfegyvert, cserébe pedig felajánlják az iráni gazdaságot érintő korlátozások feloldását.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×