eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újabb izraeli-palesztin közvetett tárgyalások kezdődtek Kairóban

Újabb izraeli-palesztin közvetett tárgyalások kezdődtek kedden Kairóban, először a legutóbbi gázai övezeti fegyveres konfliktus augusztus 26-i beszüntetése óta.

Az egyiptomi közvetítéssel folyó egyezkedés a MENA hivatalos hírügynökség jelentése szerint az egyiptomi titkosszolgálat főépületében zajlik. A jelenlegi forduló - amelynek eredményeiről kedden kora este még nem láttak napvilágot hírek - előreláthatólag legkésőbb szerdán zárul, az aznap este beköszöntő zsidó újév miatt.

A diplomáciai erőfeszítések újjáélesztése kis híján meghiúsult, miután az izraeli biztonsági erők kedd hajnalban Ciszjordániában megöltek két palesztint, akiket azzal vádoltak, hogy júniusban elraboltak, majd agyonlőttek három izraeli tizenévest. A szóban forgó gyilkosságok nagyban hozzájárultak a gázai válság kirobbanásához.

Ezzat er-Risk, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet egyik magas rangú képviselője úgy nyilatkozott, hogy a palesztin küldöttség éppen az egyiptomi titkosszolgálat kairói főhadiszállása felé tartott, amikor értesültek a történtekről, s tiltakozásuk jeléül visszafordultak. Mahmúd ez-Zahhár, a Hamász egyik alapító tagja szerint a szervezet Gázában és az övezeten kívül élő tisztségviselőivel folytatott egyeztetés után a palesztin küldöttek úgy határoztak, folytatják a tárgyalásokat.

A ciszjordániai Hebron városában végrehajtott katonai akcióról értesülve több Hamász-küldött is azzal vádolta Izraelt, hogy az időzítés célja a tárgyalások folytatásának megakadályozása volt. A szélsőséges szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri Gázavárosban nyilatkozva elítélte a két "vértanú" meggyilkolását. Abu Zuhri kijelentette, hogy a két megölt férfi, Ammár Abu Ísza és Marván el-Kavászmi "jelentősen hozzájárult a zsidó telepesek elüldözéséért tett erőfeszítésekhez". Zuhri hangsúlyozta: kivégzésük nem gyengíti a palesztin ellenállást.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő a Ciszjordániát a kezében tartó - és a kairói tárgyalásokon részt vevő - Fatah pártot is megvádolta a történtekkel kapcsolatban, azt állítva, hogy az izraeli akció kivitelezése lehetetlen lett volna anélkül, hogy Izrael egyeztetett volna a Fatahhal.

A keddi megbeszélések fő célja a gázai válságnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás stabilizálását és hosszú távú fenntartását célzó tárgyalási folyamat ütemtervének egyeztetése. A MENA híradása szerint a megbeszélések legkorábban október elején, az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep után folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×