eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kulcsfontosságú gazdasági pozíciókat Párizs és London kapta

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke az EU szerdán nyilvánosságra hozott új összetételű végrehajtó testületében Franciaországnak és Nagy-Britanniának juttatta a kulcsfontosságú gazdasági pozíciókat - írta elemzésében a Reuters.

A brit Jonathan Hill jelölése a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosnak megfigyelők széles köre szerint gesztus David Cameron brit miniszterelnök felé, aki erőteljesen bírálta Junckert, az EU-befolyás erősítésének szándékát vetve szemére. Cameron szerint félő, hogy Brüsszel "túlzott hatalma" miatt egy 2017-ben esedékes népszavazáson az EU-ból történő kilépésre fognak voksolni.

A britek unióban tartása az EU-vezetők egyik fő célja. Ugyancsak Londonnak kedvezhet, hogy a globális kereskedelmi tárgyalásokért és versenypolitikáért felelős kulcspozíciókat Nagy-Britannia észak-európai szövetségesei kapták.

A liberális dán Margrethe Vestager a versenyügy jelentős jogkörökkel rendelkező biztosa lesz, akinek komoly beleszólása van a világ legnagyobb vállalatainak terjeszkedési vagy összeolvadási terveibe. A svéd Cecilia Malmström mint kereskedelmi biztos feladata az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatása lesz, amely a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodását fogja eredményezni.

Egy másik kulcspozíciót, a gazdasági és pénzügyeket Pierre Moscovici korábbi francia pénzügyminiszter, Francois Hollande francia elnök jelöltje kapja meg. Moscovici amellett kardoskodott, hogy a kormányzati költésekkel segítsék az euróövezet növekedését. Ám annak érdekében, hogy egyensúlyt lehessen tartani a 28 tagállam érdekeinek versenyében - amit Junckernek figyelembe kell vennie - a két portfoliót, a gazdasági és pénzügyi területet a bizottság két alelnöke fogja felügyelni. Jyrki Katainen volt finn miniszterelnök a foglalkoztatás, növekedés, beruházás és versenyképesség, Valdis Dombrovskis korábbi lett kormányfő pedig az euró és a társadalmi párbeszéd kérdéskörével foglalkozik majd.

Mindkét észak-európai euroövezeti tagország Németország szövetségese és a megszorító gazdaságpolitika támogatója.

Németországnak, az unió motorjának továbbra is fontos szava lesz a közösség ügyeiben. Képviselője, Günther Oettinger a digitális gazdaság és társadalom biztosa lesz, vagyis a híradástechnikai ágazatért felel majd.

Juncker kiemelte, hogy az új bizottságnak éppen ugyanannyi - kilenc - női tagja van, mint a José Manuel Barroso vezette régi testületnek. Õk Juncker ígéretének megfelelően befolyásos posztokat kaptak. Az Európai Parlament korábban jelezte, hogy ezt fontosnak tekinti a testület későbbi megerősítésének szempontjából. A hét alelnök közül három nő, és köztük van az olasz Federica Mogherini, akit az EU vezetői közvetlenül választottak meg az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjévé, a brit Catherine Ashton utódjaként. Szintén a hölgyek táborát erősíti a lengyel Elzbieta Bienkowska, aki biztosként a fontos belső piac, ipar, vállalkozások, azon belül a kis- és középvállalkozások ügyeiért felel majd. S fontos posztot kapott például a román Corina Cretu is, aki a regionális politika biztosa lesz.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×