eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Kijev fontolgatja a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Moszkvával

Nem kizárt, hogy Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal - mondta Valerij Csalij, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő kérdésre válaszolva azt mondta, hogy több lehetőség közül ezt is megvizsgálja az ukrán vezetés, illetve ennek lehetséges következményeit.

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kelet-ukrajnai harcok egyik korábbi tűzfészkébe, a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városába érkezett munkalátogatásra. A várost az ukrán biztonsági erők július 5-én tisztították meg a szakadároktól. A kormányfővel együtt a településre utazott Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes, Arszen Avakov belügyminiszter és Makszim Burbak infrastrukturális miniszter is. Megtekintették a harcokban megsérült egyik ötszintes lakóház folyamatban lévő felújítási munkálatait.

Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" övezetében, főként Donyeck, Luhanszk, Liszicsanszk, Antracit, Szeverodonyeck és Krasznodon településeken, ahol a szakadárok ellenállásra rendezkednek be az általuk megszállt hivatali épületekben.

A tárca közölte, hogy az elmúlt nap alatt 14 támadás érte az ukrán fegyveres erők egységeinek állásait a térségben. Az orosz határnál lévő Donyeck megyei Marinyivka környékén szerdán tűzharc bontakozott ki a szakadárok és a "terrorellenes műveletben" részt vevő erők között.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján - cáfolva az előző napi harcokban a hadsereg által elszenvedett súlyos veszteségekről szóló híreket - leszögezte, hogy az elmúlt 24 órában a tanács adatai szerint összesen 11 katona vesztette életét a térségben. Elmondta ugyanakkor, hogy Szlovjanszkban egy infrastrukturális felújítási munkálat közben több mint száz halott fegyveres szakadár elföldelt maradványaira bukkantak.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×