eur:
389.73
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Korrupcióellenes programot indított az EBRD és az ukrán kormány

Közös korrupcióellenes programot indított hétfőn az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az ukrán kormánnyal.

Az EBRD londoni székhelyén bejelentették, hogy az erről szóló memorandumot Kijevben írta alá Sir Suma Chakrabarti, a bank elnöke az ukrán kormány képviselőivel.

A cél az ukrajnai befektetési környezet és az ukrán gazdasági kilátások javítása az elszámoltathatóság, az áttekinthetőség és a törvényesség hatékonyabb érvényesítésével.

A program egyik fő intézkedése egy függetlenül működő és független finanszírozású üzleti ombudsmani intézmény létrehozása Ukrajnában. Az EBRD ismertetése szerint ehhez az intézményhez fordulhatnak azok a vállalatok, amelyek úgy érzik, hogy méltánytalan, korrupciógyanús elbánásban részesültek és ezért jogorvoslatot szeretnének.

Az üzleti ombudsmani intézménynek - jóllehet önállóan büntetőjogi eljárásokat nem folytathat - felhatalmazása lesz arra, hogy a beérkezett panaszok alapján feltárja az üzleti vállalkozásokkal szembeni korrupt eljárások rendszerszintű okait, és kezdeményezze minden lehetséges fórumon a hatósági jogorvoslatot az egyes panaszok esetében. Az intézmény nyilvánosságra hozza jelentéseit az általa folytatott vizsgálatokról.

Az EBRD által Londonban ismertetett korrupcióellenes memorandum szerint az aláírók kötelezettséget vállalnak az üzleti vállalkozások diszkriminációtól mentes, jogilag egyértelmű gazdasági szabályozásának megteremtésére is. Elvárás, hogy az üzleti szférát érintő szabályozói és törvényalkotási tevékenység precíz és következetes legyen, elkerülendő a szabályozások és jogszabályok "szelektív" alkalmazását - áll a dokumentumban.

Sir Suma Chakrabarti a program aláírása után mondott beszédében "átoknak" nevezte a korrupciót, olyan jelenségnek, amely "kiüresíti" az érintett gazdaságokat, útját állja a befektetéseknek és aláássa a demokráciát. A korrupció komoly akadálya a jól működő piacgazdaság megteremtését célzó átalakulási folyamatnak, márpedig az EBRD tevékenységének középpontjában éppen az ilyen jellegű átalakulás elősegítése áll - hangsúlyozta az EBRD ismertetése szerint a bank elnöke.

Az EBRD vezetője a minap jelezte, hogy a bank az Ukrajnának szánt finanszírozásait is növelni kívánja.

Sir Suma, aki az EBRD e hétvégén Varsóban rendezendő éves közgyűlése előtt tartott helyzetértékelést újságíróknak pénteken a bank londoni székhelyén, Ukrajnáról szólva elmondta: az ottani EBRD-finanszírozások az elmúlt években csökkentek, de a bank szándéka az, hogy a válságosra fordult helyzetben a jelenlegi évi 600-700 millió euróról egymilliárd euró körüli szintre emelje vissza az ukrán gazdaságnak nyújtott finanszírozások értékét. Hozzátette: még az EBRD igazgatótanácsának Oroszországot képviselő tagjai is rendre arra ösztönzik a bankot, hogy segítsen az ukrajnai helyzet stabilizálásában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×