eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Párizs vadászgépeket küld a balti államok légterének ellenőrzésére

Francia vadászrepülők is részt vesznek április végétől a balti államoknak a NATO által biztosított légtérellenőrzésében - jelentette be csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

Pascal Georgin ezredes, a vezérkar szóvivőhelyettese a védelmi tárca heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a francia kormány kezdetben négy darab Rafale típusú repülőgép telepítését tervezi.

Párizs március közepén jelezte, hogy négy gépet a katonai szövetség balti missziójának rendelkezésére bocsátana. Georgin szerint a NATO hivatalosan szerdán fogadta el a francia felajánlást.

Franciaország emellett április elején egy AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépet bocsátott rendelkezésre Lengyelország és Románia légterének biztosítására.

Az Egyesült Államok januárban vette át a litván, a lett és az észt légtér ellenőrzését, májustól pedig Lengyelország folytatja a balti légtér ellenőrzésének irányítását a NATO keretein belül. A tervek szerint jövő januártól négy magyar Gripen vadászgép is járőrözik majd a balti államok felett.

A Krím félsziget Oroszország általi megszállását követően a NATO már fokozta légi járőrözési tevékenységét a térségben.

A NATO katonai parancsnokságán jelenleg is dolgoznak azokon a terveken, amelyek alapján levegőben, szárazföldön és vízen is növelik a szövetség képességeit a közép- és kelet-európai tagországokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×