eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ukrán válság - Európai lapvisszhang

Egyre inkább úgy látszik, hogy Kijev nem tud tovább ellenállni, és elveszíti az ellenőrzést a helyzet felett - írta a Neatkariga Rita Avize című lett konzervatív napilap az ukrajnai válságról.

Mindenekelőtt a vérontás kialakulásától tartanak, amelyet aztán Oroszország ürügyként használhat fel egy invázióhoz. Annak érdekében, hogy egy ilyen vérontást elkerüljenek, a kijevi központi hatalom kész arra, hogy még több békát lenyeljen és saját magát, illetve az egész államot még inkább megalázza. Éppen ez az, amit Oroszország el akar érni: hogy Ukrajna vezetői erőtlenségük miatt megalázkodjanak előtte. Moszkva nyilvánvaló szadizmussal kínozza Kijevet. (...) Úgy tűnik, az a terv, hogy Ukrajna önbecsülését hosszú időre lerombolják - fogalmazott a rigai újság.

A bolgár Kapital Daily című lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan az, hogy a feszültség fokozásával mindent megtegyen a május 25-re kiírt ukrajnai elnökválasztás aláásása érdekében. Ha a választás megtartását nem is sikerül megakadályoznia, abban azért bízhat, hogy az új államfő megválasztása nem lesz legitim, mivel a szavazást nem normális körülmények között tartják.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy Oroszország nemcsak azonosító nélküli katonákkal vívja hivatalos hadüzenet nélküli háborúját Ukrajna ellen, hanem a gázárak drasztikus emelésével is. Aki még mindig úgy gondolja, hogy a Kreml a gázexportot nem használja politikai célokra, annak csak össze kell hasonlítani a Dnyeszteren túli területre, illetve az Ukrajnába szállított gázra kiszabott árakat. Moszkva háborús célja világos: Ukrajnát mind politikai, mind gazdasági téren meg akarja nyomorítani.

Az Európai Unió és a NATO a jelek szerint nem tudja, hogyan reagáljon az ukrajnai fejleményekre - írta a madridi El País. Két lehetőségük van: vagy a háttérbe húzódnak, vagy szembeszállnak Moszkvával, felvállalva az ezzel járó hátrányokat. Most ki kell derülnie, hogy azok az államok, amelyek üdvözölték a válságot elindító kijevi tüntetéseket, készek-e viselni az esetleges terheket, vagy pedig szabad kezet adnak Oroszországnak. Ez utóbbi esetben Európa újfent megmutatná, milyen jelentéktelen szerepet tölt be a világpolitikában.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×