INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az ukrán válság miatt a NATO kénytelen átértékelni stratégiáját

Infostart / InfoRádió
Az ukrán válság arra késztette a NATO-t, hogy átértékelje gondolkodását, visszatérjen a kiindulópontjához: a terület alapú védelemhez - hangzott el egy Magyarország NATO-tagságának elmúlt 15 évével foglalkozó konferencián.

Európának nemzeti és szövetségi szinten is tennie kell azért, hogy biztonsága fennmaradjon és megerősödjön - mondta a Magyarország 15 éve a NATO-ban címmel megtartott emlékülésen Hende Csaba honvédelmi miniszter.

"Az elmúlt időszak ukrajnai eseményei megrázták Európa veszélyesen elkényelmesedett biztonságérzetét. Tudatosítanunk kell tehát magunkban, hogy biztonságunk és védelmünk nem istenadta természeti adottság, hanem tennünk kell azokért nemzeti és szövetségi szinten is."

Hende Csaba hozzátette: a NATO szerepe megváltozik az afganisztáni kivonulást követően.

"A műveleti szerepvállalás csökkenésével a szövetség a jelenlegi »telepített« NATO-ról egy készenlétben lévő NATO-ra áll át, amely felkészülten reagál a jövő biztonsági kihívásaira."

Martonyi János külügyminiszter a konferencián elmondta: az ukrajnai események arra késztetik a NATO-t, hogy átértékelje gondolkodását, képességeit és stratégiáját.

"Az első következtetés, amit már levontunk, az az, hogy nincs vége a westfáliai modellnek, számít a terület, és ezt meg kell védeni, aki megsérti a területi integritást, annak következményekkel kell számolnia, tehát egy kicsit vissza kell menni a klasszikus gondolkodás felé. A másik dolog, amit már most látunk, hogy meg kell erősíteni a transzatlanti egységet."

A külügyminiszter szerint először a bizalmat kell megerősíteni NATO-n belül az óceán két partja között.

"Valóban erősíteni kell az amerikai elkötelezettséget, és erősíteni kell az európai hozzájárulást, ez átvezet a harmadik következtetéshez: erősíteni kell mindannyiunknak, kivétel nélkül a képességeinket."
Martonyi János hozzátette: Magyarország e tekintetben egyáltalán nincs elmaradva.

Hanganyag: Domanits András


A címlapról ajánljuk