eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Példa nélküli a kétszer egymás után szerzett kétharmados többség - vajdasági reagálások

Példa nélkül állónak értékelte a magyar országgyűlési választások eredményét Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hétfőn, míg Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke szerint a magyar állampolgársággal rendelkező vajdaságiak több mint 95 százaléka a Fidesz-KDNP-re szavazott, aminek nem csak szimbolikus jelentősége van.

Pásztor István az MTI-nek Belgrádban nyilatkozva úgy vélekedett, nem volt kérdéses a magyarországi választások végkimenetele, csupán azt nem lehetett tudni, hogy a Fidesz-KDNP mekkora mértékben győz majd. Példa nélkülinek nevezte azt, hogy a többpártrendszer bevezetése óta Magyarországon valaki kétszer egymás után kétharmados többséget szerzett. "Azt gondolom, hogy ez a szavazók elismerése a Fidesz irányába, és jelzés az ellenzék irányába" - hangsúlyozta. Hozzátette: fontos, hogy ebben a folyamatban most először a külhoni magyarok is részt tudtak vállalni, illetve szerephez jutottak, és rengetegen éltek is ezzel a lehetőséggel.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke a szabadkai Pannon RTV-nek nyilatkozva kijelentette: beigazolódott, hogy vajdasági magyarok és az anyaországi magyarok egy nemzetként gondolkodnak, hiszen a március 16-i szerbiai választásokon és a vasárnapi magyarországi választásokon is a legtöbben a jobbközép pártot választották.

Szerinte egyebek mellett azért fontos, hogy a vajdasági magyarok jelentős többsége is a Fidesz-KDNP-re szavazott, mert az utóbbi négy évben az MNT nagyon alapos és sikeres együttműködést folytatott a magyar kormánnyal, ami a jövőben is folytatódhat. Ez a közös építkezés a Kárpát-medencét és a Vajdaságot is élhetőbbé teszi a magyarság számára, és biztosítani tudják a megmaradás és a gyarapodás feltételeit - magyarázta. "Ehhez most a választóktól a határ mindkét oldalán legitimitást kaptunk" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×