eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lázadó diákcsoport tagja volt Irán új ENSZ-nagykövete

Irán olyan diplomatát nevezett ki új ENSZ-nagykövetnek, aki tagja volt annak a forradalmi diákcsoportnak, amely 1979-ben megszállta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és több mint egy éven át túszként tartott fogva amerikai diplomatákat - jelentette kedden CNN hírtelevízió.

A híradás szerint egy tapasztalt diplomatáról, Hamid Abutabiról van szó, akik korábban Irán ausztráliai, belgiumi, olaszországi és európai uniós nagykövete volt, illetve magas rangú tisztségeket töltött be a teheráni külügyminisztériumban.

A Farsz iráni hírügynökség szerint Abutabi a jövő héten érkezne New Yorkba, a CNN-t azonban arról tájékoztatták az amerikai külügyminisztériumban, hogy egyelőre nem adtak beutazási vízumot neki.

A szóban forgó forradalmi diákcsoport 1979 novemberében foglalta el, és 444 napon át megszállva tartotta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszként tartott fogva 52 diplomatát családtagjaikkal együtt. A túszok csak 1981 januárjában szabadultak. 1980 áprilisában a Pentagon és a CIA megpróbálta kiszabadítani őket, harci helikopterekkel kommandósokat küldött értük, de a helikopterek homokviharba kerültek, és az akció teljes kudarccal ért végett.

Abutabi a teheráni médiának nyilatkozva cáfolta, hogy részt vett a követségi túszejtésben, mondván, tolmácsként és fordítóként alkalmazták ott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×