eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Közzétették az eltűnt repülőgép utolsó üzenetét

"Jó éjszakát, Malaysian három hét nulla" - így hangzott a pilótafülkéből a földi légiirányítóknak küldött legutolsó üzenet a malajziai hatóságok által kedden közzétett teljes leirat szerint.

A nyilvánosságra hozott, összességében 54 perces, tömör és többnyire technikai fordulatokat tartalmazó üzenetváltás semmilyen rendellenességet nem fedett fel a gép irányításával kapcsolatban - közölte kedden Hishammuddin Hussein, Malajzia közlekedési minisztere, és hozzátette, hogy a leiratot eddig a rendőrségi nyomozás miatt tartották vissza.

A tárcavezető arról nem adott magyarázatot, hogy a hatóságok korábban miért azt közölték, hogy "Rendben, jó éjszakát" volt a pilóták utolsó üzenete. A korábbi változat szerinti, a szabványtól eltérő szövegezés akkor azt a gyanút erősítette, hogy az utasszállítót vezető 53 éves Zaharie Ahmad Shah pilóta és a 27 éves Fariq Abdul Hamid másodpilóta önszántukból téríthették el a repülőgépet eredeti útvonalától.

A kínai hatóságok korábban élesen bírálták Malajziát, amiért információkat tartott vissza és rosszul irányította a kutatást. A fedélzeten utazók többsége kínai állampolgár volt, és hozzátartozóik hetek óta elkeseredetten próbálnak információkhoz jutni a szerencsétlenül járt utasszállító sorsáról.

Jelenleg az Indiai-óceán egy távol eső, déli részén kilenc hajó és tíz repülőgép keresi az MH370-es járat roncsait. Az ausztrál haditengerészet Ocean Shield nevű hadihajója a fedélzetén egy feketedoboz-kereső hangradarral hétfőn kihajózott Perth városából, hogy segítsen a repülőgép feketedobozainak felkutatásában, amelyek adatokkal szolgálhatnak a történtekről.

A Malaysian Airlines Boeing 777-es típusú utasszállítója 239 emberrel a fedélzetén március 8-án tűnt el végleg a légiirányítók radarjáról, miközben Malajziából Pekingbe tartott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×