eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kijev a NATO-val és az EU-val közös hadgyakorlatokról döntött

A kijevi parlament kedden jóváhagyta, hogy közös hadgyakorlatokat tartsanak a NATO- és az EU-tagállamok erőivel idén május és október között Ukrajna területén, valamint a Fekete-tengeren.

Az indítványt a jelenlévő 235 képviselő egyhangúlag elfogadta. Mihajlo Koval védelmi miniszter kijelentette, hogy a tervezett hadmozdulatok jó lehetőséget teremtenek az ukrán fegyveres erők fejlesztésére.

A törvény tervezetét Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő terjesztette be március 26-án, néhány nappal azután, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet.

Az ukrán törvényhozás a dokumentum elfogadásával engedélyt ad arra, hogy az ország területére külföldi erők lépjenek a 2014-re tervezett, összesen hét hadgyakorlat idejére.

A Public Order (Közrend) és a Safe Sky (Biztonságos Égbolt) gyakorlatokon a lengyel katonai rendőrséggel, illetve a lengyel légierővel, a Rapid Trident (Gyors szigony) és a Sea Breeze (Tengeri Szél) manőverekben az amerikai erőkkel közösen vesznek részt az ukrán katonák, míg két gyakorlat, a Light Avalanche (Könnyű Lavina) és a Carpates (Kárpátok) több résztvevős, nemzetközi hadgyakorlat lesz. Az utolsón, a Sud (Dél) műveletben a román és a moldovai szárazföldi erők vesznek majd részt az ukránokkal karöltve.

A Ukrajna nyugati részében, valamint a Fekete-tengeren, a Krím félsziget közelében végrehajtandó hadgyakorlatokban 17 nemzet mintegy hétezer katonája vesz majd részt.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×