INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kerry: a NATO megerősítésében mérföldkő volt a bővítés

InfoRádió / MTI
Mérföldköveknek nevezte a NATO megerősítésének folyamatában a katonai szövetség legutóbbi három bővítési fordulóját hétfőn John Kerry.

Az amerikai külügyminiszter hétfőn a NATO-bővítések öt-, tíz- és tizenötéves évfordulóján Barack Obama nevében is nyilatkozatot adott ki, amelyben megemlékezett arról, hogy 1999. március 12-én Magyarország, Lengyelország és Csehország, 2004. március 29-én Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia, 2009. április 1-jén pedig Albánia és Horvátország csatlakozott az Észak-atlanti Szövetség Szervezetéhez.

"A NATO a minden tagja által vállalt közös értékek miatt erős ma" - hangsúlyozta Kerry.

Rámutatott, hogy a NATO számára a "nyitott ajtók" politikáját nemcsak az a gondolat tette lehetővé, hogy a szervezet tagjainak száma gyarapodjon, de az is, hogy kiterjessze a demokráciát, a jólétet és a stabilitást Európában, és új lehetőségeket nyisson a világ számára a biztonság kiterjesztésében.

A külügyminiszter elismeréssel szólt a közép- és kelet-európai szövetségesek Afganisztánban tanúsított magatartásáról és bátorságáról, egyúttal tisztelettel adózott veszteségeik előtt. Szavai szerint az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt megerősíti, hogy a NATO ajtaja nyitva áll minden olyan európai ország előtt, amely képes vállalni a tagsággal járó kötelezettségeket és hozzájárulni az euro-atlanti térség a biztonságához.

Kerry szerint a NATO számára ma az a kihívás, hogy egy olyan Európa létrehozásán dolgozzon, amely egységes, szabad és békés, és erejét világ népeinek békéje és biztonsága előmozdítására használja fel.

A címlapról ajánljuk