eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ismét nem engedték be a Krímbe az EBESZ megfigyelőit

Ismét feltartóztattak pénteken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött misszióját a Krím félszigetre - közölte pénteken Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatási főosztályának igazgatója.

Szavai szerint az EBESZ megfigyelői pénteken ismét megpróbáltak bejutni a Krímbe, de délutánig még nem engedték át őket a fegyveresek által őrzött ellenőrző ponton.

Csongar település közelében a megfigyelőket szállító két gépkocsit és az őket kísérő mintegy ötven ukrán civil autót megállította egy tucatnyi nem azonosítható egyenruhát viselő fegyveres, akik az új krími vezetőség engedélyéhez kötik az EBESZ-misszió beengedését.

A március 5-től 12-ig tartó küldetésben 22 ország 42 képviselője vesz részt. Feladatuk, hogy az EBESZ Bécsi Dokumentuma alapján eljárva ellenőrizzék az ukrán katonai objektumokat. A dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×