eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fogkefével és papuccsal kell készülniük a kínai parlamenti képviselőknek

A takarékosság jegyében visszafogottságot, a bankettek, a szórakozás, az ajándékozás mellőzését várja el a kínai központi vezetés a "kettős ülésszak" Pekingbe összegyűlt mintegy háromezer parlamenti képviselőjétől és a velük együtt ülésező népfront több mint kétezer tagjától - erre több utalás történt az elmúlt napokban.

A képviselők egy részét állítólag a rendezők előzetesen arra kérték, hogy a kínai belpolitika egyik legfontosabb alkalmára, a törvényhozás tíznapos ülésszakára hozzák magukkal a fogkeféjüket, papucsukat és egyéb, a mindennapi élethez szükséges használati tárgyaikat, ahelyett, hogy a szállodai ellátásra hagyatkoznának - írta a hongkongi South China Morning Post című lap csütörtökön. Úgy tudni, több tartományi, városi delegáció választotta a fővárosba utazáshoz a repülőgép helyett a vonatot vagy a buszt.

A nagy központi politikai eseményekre, rendezvényekre a múlt évtől kezdve a "mértékletesség és takarékosság" jellemző; eltűnt a vörös szőnyeg, lekerültek a nagy üdvözlő feliratok, és virágcsokrok sem kerülnek már elő üdvözléskor, feltűnő virágkosarak sem díszítik a képviselők szálláshelyeit, a tanácskozótermeket. A papírtakarékosságot szem előtt tartva a dokumentumok egy részét a képviselők kizárólag digitális formában kapják meg.

Riporterek megfigyelése szerint a képviselőket már nem kényeztetik a szállodákban. Még a palackos vizet is névre szólóan kapják. A szabályok betartását biztosítandó a büfék, szállodák személyzete is eligazítást kapott. Az alkalmazottak elmondták, hogy például a büfé-vacsorákon csökkentették az ételválasztékot.

Az Országos Népi Gyűlés szóvivője, Fu Jing a parlamenti ülésszak nyitónapját megelőzően bejelentette, hogy a központi kormány a korábbi 15 pontos figyelmeztetést kiegészítve idén 17 pontos, a költekezés, a fényűzés, a felesleges luxus visszaszorítását célzó intézkedést tett közzé a két ülésszakra vonatkozóan.

Ezek között van az utazások "racionalizálása", a köszöntő és búcsúünnepségek mellőzése, a díszebédek, lakomák, ajándékozások kerülése, a drága ételek, italok, alkohol nyilvános fogyasztásának tiltása. A parlamentnek egyfajta mintául kell szolgálnia, azt mutatva, hogy célorientált, de takarékos. Munkája egyben tiszta, átlátható, a köz által ellenőrzött - hangoztatta Fu Jing.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×