eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

London aggódik, hogy Oroszország "további lépéseket tesz" a Krímben

A brit külügyminiszter aggasztónak nevezte hétfőn annak lehetőségét, hogy Oroszország "további lépéseket tesz" Kelet-Ukrajnában, és arra figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy komoly árat fog fizetni, ha nem változtat politikáján.

William Hague az új ukrán vezetőkkel találkozott Kijevben, és röviddel sajtótájékoztatója előtt a BBC-nek interjút adott, amelyben úgy vélte, Oroszország ukrajnai beavatkozásával a 21. század eddigi legsúlyosabb válságát robbantotta ki Európában, és "nagyon feszült és nagyon veszélyes helyzetet teremtett".

A brit külügyminiszter szerint Moszkva gyakorlatilag átvette az ellenőrzést a Krím félsziget felett. Hozzátette: Oroszországnak jogában áll csapatokat állomásoztatni a régióban, ám katonáit vissza kellene rendelni a támaszpontjukra.

William Hague felidézte, hogy már el is indítottak bizonyos diplomáciai lépéseket: vasárnap bejelentette, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti előkészületeit a hét vezető ipari hatalom és Oroszország (G8) Szocsiban rendezendő csúcsértekezletére az ukrajnai fejlemények miatt.

"Egy sor további súlyos következményre lehet számítani. Egyelőre nem akarok arról beszélni, hogy ezek mik lehetnek, ezt meg kell még beszélni (Brüsszelben) külügyminiszter kollégáimmal, illetve az Egyesült Államokkal, Japánnal, Kanadával és más országokkal" - mondta Hague.

Hozzátette: "a hét vezető ipari hatalom (G7) teljes mértékben képes a jó együttműködésre Oroszország nélkül is, és a csoport vezetői egyre inkább ebbe az irányba fognak elmozdulni, ha a dolgok nem rendeződnek".

John Kerry amerikai külügyminiszter korábban már figyelmeztette Oroszországot, hogy elveszítheti helyét a G8-csoport (a hét iparilag fejlett ország és Oroszország) klubjában.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×