eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ukrán válság - Biden ismét beszélt Janukoviccsal

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön telefonon arra figyelmeztette Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy az Egyesült Államok kész szankciókat bevezetni azon hivatalos személyek ellen, akik elrendelték, hogy a biztonsági erők Kijevben tüzet nyissanak a tüntetőkre.

A Fehér Ház közleménye szerin Biden határozottan elítélte, hogy civilek ellen erőszakot alkalmaztak az ukrán fővárosban. Arra szólította fel Janukovics elnököt, hogy haladéktalanul hívja vissza a biztonsági erőket - a rendőröket, a mesterlövészeket, a katonai és félkatonai egységeket és az irreguláris erőket.

Az alelnök, aki az elmúlt napokban a legmagasabb rangú amerikai kapcsolattartó volt Washington és Kijev között, sürgette Janukovics elnöktől: tegyen haladéktalanul konkrét lépéseket az ellenzékkel való együttműködés érdekében egy olyan menetrend kidolgozásában, amely megoldást kínál az ukrán nép jogos törekvéseire.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egy független és demokratikus Ukrajnát támogat, amelynek jövőjét a nép akarata határoz meg.

A nap folyamán korábban John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter megpróbált többször is kapcsolatba lépni az ukrán védelmi minisztériummal a volt szovjet tagköztársaságban elkövetett erőszakcselekményekkel kapcsolatban, ám Kijev "nem reagált" Washington "kéréseire". Kirby szerint "példátlan" volt a rugalmasság hiánya ukrán részről.

Az amerikai próbálkozások ellenére a két védelmi tárca között a hét folyamán egyszer sem jött létre kapcsolatfelvétel, és Kirbynek nem volt tudomása semmilyen, esetleg más szinten megvalósított kétoldalú katonai érintkezésről sem.

A Pentagon a Fehér Házhoz hasonlóan azt szeretné elérni, hogy az ukrán hadsereg tartsa magát távol a konfliktustól.

Kirby kijelentette, hogy a NATO-tagországok védelmi miniszterei jövő heti brüsszeli találkozójukon megvitatják az ukrajnai helyzetet.

Josh Earnest, a Fehér Ház helyettes szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a katonai fellépés nem tartozik azon eszközök körébe, amelyeket az amerikai kormányzat Ukrajnával kapcsolatban mérlegel. Mint mondta, Washingtonban kizárólag szankciókon gondolkodnak.

A Fehér Ház sajtószolgálata azt is bejelentette, hogy Biden csütörtökön Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel is tárgyalt a témáról. Megbeszélésük középpontjában azok a lehetőségek álltak, amelyekkel a nemzetközi közösség támogatni tudná az erőszak befejeződését és a politikai megoldás megszületését.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×