eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ukrajnáért imádkozott Ferenc pápa

A konfliktus sújtotta országok iránti aggodalom uralta a Vatikánban zajló konzisztórium második napját - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A pénteki tanácskozás elején Ferenc pápa és a bíborosok Ukrajnáért imádkoztak és együttérzésüket fejezték ki az "ezekben a napokban sokat szenvedő és számos nehézséget megélő" ukrán püspököknek.

Az ezt követően kibocsátott szentszéki közlemény az erőszak azonnali beszüntetését sürgette Ukrajnában és a felek közötti megbékélést. A dokumentum megemlékezett a világ más övezeteiről is, amelyek szintén "belső konfliktusoktól vagy a normális polgári együttélést veszélyeztető súlyos feszültségektől szenvednek" mint Dél-Szudán vagy Nigéria.

A konzisztórium hasonlóképpen a béke megteremtését sürgette Szíriában és a Közép-Afrikai Köztársaságban.

A Ferenc pápa és a bíborosok véleményét tükröző közlemény hangsúlyozta, hogy számos konfliktust vallási okokkal, a keresztények és a muzulmánok szembenállásával magyaráznak, "miközben olyan konfliktusokról van szó, melyeknek gyökere mindenekelőtt etnikai, politikai vagy gazdasági".

A bíborosok imádkoztak az egyre gyakrabban intolerancia és üldözés áldozataivá váló keresztényekért és elítélték az erőszakot, bármelyik vallás nevében kövessék is el.

Federico Lombardi elmondta, hogy a Ferenc pápa által először összehívott és a családról szóló konzisztóriumon kiemelt figyelmet kapott a templomban házasodott és külön élő vagy elvált hívőknek a szentségekben való részesítése. A szóvivő elmondta, hogy a kétnapos tanácskozáson közel száz bíboros szólalt fel. A konzisztórium jegyzőkönyve nem nyilvános.

Ferenc pápa kinevezte az októberi rendkívüli szinódus elnökeit: a francia André Vingt-Trois párizsi érseket, a Fülöp-szigeteki Louis Antonio Tagle manilai érseket és a brazíliai Raymundo Damasceno Assis aparecidai érseket. A szintén a családról szóló szinódus főrelátora Erdő Péter esztergom-budapesti érsek lesz.

Szombaton Ferenc pápa 19 új bíborost kreál a Szent Péter bazilikában. Az új bíborosok vasárnap ünnepélyes szentmisét koncelebrálnak az egyházfővel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×