eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Klicsko: nincs miről tárgyalni

Otthagyta a Janukovics ukrán elnökkel éjszaka kezdődött tárgyalásokat Vitalij Klicsko, az ukrán ellenzék egyik vezetője. Klicsko szerint nem volt miről beszélgetni, miután Janukovics azt követelte, hogy a kormányellenes tüntetők feltétel nélkül ürítsék ki a kijevi Függetlenség terét. Huszonöt ember halt meg a rendőrök és a kormányellenes tüntetők összecsapásaiban Kijevben - közölte szerda reggel összesítésében az ukrán egészségügyi minisztérium.

Szerda hajnalban lángokban állt Kijev több központi utcája, miközben a Berkut karhatalmi egység lerohanta a tüntetők több ezres táborát, az Euromajdant.

A keddi nap volt a független ukrán állam legvéresebb napja. Legkevesebb 18 ember, - tüntetők és rendőrök - vesztették életüket a nap folyamán egyre mérgesebbé vált összecsapásokban.
A Függetlenség terére betört rohamrendőröket, esetenként páncélt viselő és pajzsokat hordó tüntetők próbálták visszaverni. A rendőröket kövekkel dobálták, egy teherautóval próbálták meg áttörni vonalaikat és a horizontot az égő gumikból szálló sűrű, fekete füst töltötte be.

Bár a rendőrség azt mondja, hogy csak gumilövedékeket használ, a tucatnyinál is több megölt tüntető közül többen lőtt sebekbe haltak bele. Több százan megsebesültek az erőszakban. A rendőrök szerint több társuk életét vesztette.

A karhatalom ultimátumot intézett a tüntetőkhöz, hogy ha nem hagyják el a Függetlenség terét, akkor "kemény lépésekre" számíthatnak.
Hajnalban fény és hanggránátok bevetésével lerohanták a teret.
Vitalij Klicsko, az UDAR ellenzéki párt vezére viszont azt mondta a tüntetők előtt: "Nem fogunk elmozdulni innen. Ez a szabadság szigete, megvédjük."

Az ultra-nacionalistákat tömörítő Pravij Szektor azt kérte a kijeviektől, hogyha fegyverük van, akkor menjenek a főtérre.
Az orosz és az ukrán külügyminisztérium szerint is a nyugati politikusok és az európai intézmények beavatkozása miatt mérgesedett el a helyzet.

Több európai politikus is szankciókkal fenyegette meg Janukovics elnököt. Oroszország ugyanakkor felújította Ukrajna segélyezését és 2 milliárd dollárt utalt át Kijevnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×