eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Feladta magát Venezuelában a körözött ellenzéki vezető

Ígéretéhez híven feladta magát a keddi kormányellenes tömegtüntetés alatt Venezuelában az ellenzék egyik vezetője, Leopoldo López, aki ellen letartóztatási parancs volt érvényben, mert a hatóságok azzal vádolják, hogy felelős a korábbi tiltakozó akciók során bekövetkezett egyes halálesetekért.

Mielőtt a rendőrség őrizetbe vette volna, López a tüntetők előtt beszélve megismételte, hogy a börtönből is kész védelmezni alkotmányos jogát a vezetés elleni békés tiltakozásra.

A korrupció és elhibázott gazdaságpolitika elleni tüntető több mint 10 ezer ember nagy része kedden fehérben vonult fel Caracasban, hogy egyértelművé tegye az akció békés jellegét. A rendőrség mindazonáltal megakadályozta, hogy a tüntetők - eredeti terveiknek megfelelően - a város központjába vonuljanak.

Beszéde után Lópezt a rendőrség letartóztatta, és egy páncélozott autóval elszállították. A politikust erőszakra uszítás mellett emberöléssel és közvagyon megrongálásával is vádolják. Lópezék szerint viszont az erőszakért a kormányszervek a felelősek.

Nicolás Maduro elnök fasiszta összeesküvésnek minősítette a politikája ellen indított tiltakozó mozgalmat. Az államfő hívei kedden ellentüntetést szerveztek, amelyen az elnök azt hangoztatta, hogy az országban mindenki élvezi a szabadságjogokat, ugyanakkor senkinek nincs joga arra, hogy utcai erőszaknak tegye ki a békés családokat.

Az infláció elszabadulása, az alapvető élelmiszerek hiánya, a burjánzó bűnözés és más okok miatt a múlt hét óta folynak kormányellenes tüntetések Venezuelában. Az utcai akciók hatásának megítélésében azonban az ellenzék is megosztott. Az ellenzék vezető alakja, Henrique Capriles szerint például még nem érettek meg a feltételek ahhoz, hogy elérjék az elnök és kormánya távozását a hatalomból.

A rendőrség korábban több ízben könnygázzal, gumilövedékekkel és más eszközökkel lépett fel a tüntetők ellen.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×