eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csaló a japán Beethoven

Mással íratta műveit "a digitális kor Beethovenjeként" ünnepelt süket japán zeneszerző. Az álkomponista megbocsáthatatlannak tartja csalását.

Az ötvenéves Szamuragocsi Mamoru, aki zömében videojátékok aláfestő zenéjének szerzőjeként dolgozik, csaknem húsz éve másvalakivel íratja darabjait - ismerte el a muzsikust képviselő ügyvéd.

Nem ő szerezte a leghíresebb művének tartott Hirosima-szimfóniát, amelyet az áldozatok emlékére alkotott. Azt a hegedőszonátát sem ő komponálta, amelyre a közelgő szocsi téli olimpia japán jégtáncosa, Takahasi Daiszuke előadja rövid programját.

Az ügyvéd arról számolt be, hogy bizonyos körülmények miatt a valódi szerző nem szívesen áll a nyilvánosság elé.

Szamuragocsi azt állítja, hogy maga komponálja darabjainak alapját. Az ügyvéd szerint a süket zenész elmagyarázza elképzeléseit a háttérben dolgozó szerzőnek, aki ezután elkészíti a teljes zenét.

Először 1996 körül használta fel más ember munkáját, ekkor egy film zenéjének a megírására kérték fel. A háttérszemély a filmzene több mint felét készítette el - vallotta be Szamuragocsi, aki ekkor még nem volt teljesen süket, de állapota egyre súlyosbodott.

Szamuragocsi megbocsáthatatlannak tartja és mélységesen megbánta a csalást, ám jelenleg nincs olyan lelki állapotban, hogy megfelelően ki tudná fejezni gondolatait - idézte szavait az ügyvéd.

A hirosimai születésű zenész szülei az atomtámadás túlélői közt voltak - olvasható hivatalos honlapján. Édesanyja négyévesen kezdte zongorázni tanítani, tízévesen már Bachot és Beethovent játszott. Tudását önképzéssel szerezte.

Zenei hírnévre a Resident Evil című túlélőhorror-videojáték zenéjének szerzőjeként tett szert. Ismeretlen eredetű migrénnel és hallászavarokkal küzdött 17 éves kora óta, és 35 évesen végleg elveszítette a hallását. A komponálást tökéletes belső zenei hallására hagyatkozva azonban tovább folytatta.

Az amerikai Time magazin 2001-ben interjút közölt "a digitális kor Beeethovenjével", ahogy a lap a japán férfit nevezte. Szamurogocsi arról beszélt, hogy a süketség adomány számára, hiszen belülről hallhatja magát, ez pedig olyan, mintha a közvetlenül a szívével kerülne kapcsolatba. Isten áldásának nevezte hallása teljes elvesztését.

A japán NHK tévécsatorna tavaly márciusban hosszú dokumentumfilmet sugározott a zenészről. A lélek dallama című adás során a tévé kamerái a 2011-es földrengés és cunami sújtotta vidékre, Tohoku régióba kísérték el őt. Találkozott azokkal, akik a katasztrófa során veszítették el szeretteiket.

A filmen Szamuragocsi komponálás közben is látható volt: éppen rekviemet írt egy kislánynak, akinek édesanyja egyike volt a természeti csapás 19 ezer áldozatának. A megindító film után japánok tízezrei rohantak megvásárolni a szerző Hirosima-szimfónia című darabját, amelyet a katasztrófa túlélői a remény szimfóniájának neveztek, és amely a földrengés utáni újjáépítés himnuszává vált.

Az NHK tévécsatorna ezután elnézést kért nézőitől a félrevezetésért. Nem az NHK volt azonban az egyetlen, akit Szamuragocsi megtévesztett. A lemezeit kiadó Nippon Columbia "meglepetten és dühösen" értesült a zenész ügyvédjének bejelentéséről - hangoztatta a társaság szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×