eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozót hív össze az ENSZ főtitkára

A biztonságos vízellátáshoz, az előrelátó vízgazdálkodáshoz szükség van az államok együttműködésére, és ügyelni kell arra, hogy a víz ne legyen konfliktusok forrása - hangoztatták a négynapos Budapesti Víz Világtalálkozó keddi nyitónapján felszólaló politikusok és ENSZ-szervezetek vezetői. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára azt emelte ki, hogy a víz a fenntartható fejlődés kulcsa, és közölte, hogy jövőre az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozót hív össze. Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a víz ügye minden földrész közös gondja.

Áder János a világ országainak vízügyi együttműködését szorgalmazta a víz-világtalálkozót megnyitó beszédében. "A víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen veszítünk el" - mondta.

A Földön minden tíz emberből négy nem jut elegendő egészséges ivóvízhez - idézte fel az államfő, arra figyelmeztetve, hogy ha nem sikerül változtatni a folyamaton, huszonöt év múlva már az emberiség kétharmada lesz ugyanebben a helyzetben, és értékes termőterületek száradnak ki, vízbázisok szennyeződnek el.

Kiemelte azt is, hogy a víz ügye minden földrész közös gondja, egyaránt érint fejlődő és fejlett országokat.

Ban Ki Mun a vizet a fenntartható fejlődés kulcsának nevezte, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi, a biztonsági helyzet és a gazdasági fejlődés szempontjából is nagyon fontos. A világszervezet vezetője fontos együttműködési területként említette az élelmiszerbiztonságot és a szanitációt, továbbá az éghajlatváltozást. Nehézséget okoz - mondta -, hogy a jövőben még több árvízre és aszályra kell számítani.

Közölte, hogy jövő szeptemberre az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozót hív össze.

Fontosnak mondta, hogy a víz ne konfliktusok forrása legyen, hanem a fejlődést segítse. Kifejtette: 2030-ra a Föld lakosságának fele vízhiánnyal küzdhet, és 40 százalékkal több vízre lesz igény, mint amennyi rendelkezésre áll. Ez is azt bizonyítja, hogy véget kell vetni "a féktelen vízhasználatnak", és biztosítani kell, hogy mindenki hozzáférjen a tiszta ivóvízhez - mutatott rá.

Áder János és Ban Ki Mu közös sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök úgy fogalmazott: "a huszonnegyedik órában vagyunk", emlékeztetni kell a világ döntéshozóit a jövő generációk iránti felelősségükre a biztonságos vízellátásért. Ban Ki Mun ismételten hangsúlyozta, hogy a víznek közös ügynek kell lennie, nem a háborúskodás forrásának.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének főigazgatója szerint aggasztó a helyzet a világon, majdnem egymilliárd embernek nincs tiszta ivóvize, másfél milliárd embernek nincs hozzáférése az alapvető egészségügyi ellátáshoz. Az együttműködésre államokon belül és államok között is szükség van, mert csak így lehet biztosítani a fenntartható fejlődést az egész világon, mondta, hozzátéve, fenntartható vízgazdálkodás szükséges ahhoz, hogy teljesíteni lehessen az ENSZ millenniumi fejlesztési céljait.El-Haszan bin Talal, Jordánia hercege, az ENSZ-főtitkár vízzel és szanitációval foglalkozó tanácsadó testületének vezetője szerint a fenntartható fejlődés biztosításának együtt kell járnia az emberi méltóság biztosításával is, hiszen az emberiség közösen használja az erőforrásokat, akkor is, ha vannak, akik ezt figyelmen kívül hagyják. Azt mondta: a víz miatti háborúk kitörésének veszélye nagyon is valós, ezért is kell együtt dolgozni.

Háled bin Szultán, Szaúd-Arábia hercege kijelentette: Magyarország a hatékony vízgazdálkodás és "a szomszédokkal folytatott baráti együttműködés mintaországa".

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta, hogy növelni kell a vízgazdálkodási hatékonyságot. Felidézte a minden korábbi rekordot felülmúló tavaszi árvizet, amellyel Magyarország sikeresen birkózott meg, és a szomszédos országoknak is segíteni tudott.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a következő háborúkat nem a termőföld, hanem a vízkészletek miatt fogják vívni. José Graziano da Silva hangsúlyozta: a vízfelhasználás problémáját egyedül nem képesek kezelni az országok. Hatékonyabb mezőgazdasági termelési módok kellenek, mert a mezőgazdaság a vízkészletek legnagyobb felhasználója - mutatott rá. Kitért arra is, hogy a víznek fontos szerepe van a társadalmi fejlődésben.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója azt emelte ki, hogy a víz véges erőforrás, ezért okos vízgazdálkodásra van szükség. Megjegyezte: a tiszta ivóvízhez való hozzáférést mérő adatok csak a háztartásokra vonatkoznak, de ugyanilyen fontos, hogy legyen tiszta ivóvíz az emberek munkahelyén, iskolájában vagy az egészségügyi ellátóközpontokban. Utóbbi különösen lényeges kérdés - mondta -, mivel elsőbbséget élvez a fertőzések terjedésének meggátolása.

Jonathan Taylor, az Európai Beruházási Bank környezetért felelős alelnöke arról beszélt, hogy a pénzintézet több vízgazdálkodással kapcsolatos projektet támogat, köztük Európán kívülieket is, és partner a 2015 utáni fejlesztési célok kidolgozásában és megvalósításában is.

Mahmúd Mohieldín, a Világbank elnökének különmegbízottja kijelentette, hogy a Világbank a legnagyobb nemzetközi donorként kész tovább fokozni a vízellátás biztonságáért és a szanitáció javításáért tett erőfeszítéseit.

Az ENSZ főtitkára megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ban Ki Mun a szíriai helyzetről adott tájékoztatást a kormányfőnek, aki válaszában magyar humanitárius és vegyi-műszaki segítséget ajánlott fel az ENSZ-nek.

A világszervezet főtitkára díszdoktori címet vett át a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ezt követő előadásában azt hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktust csakis tárgyalásos úton lehet megoldani.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×