eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A palesztin elnökkel találkozik, az iránival viszont nem tárgyal Obama

Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal az amerikai elnök a jövő héten New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében, az új iráni elnökkel, Haszan Róhánival azonban továbbra sem tervez találkozót - közölte helyi idő szerint péntek este a Fehér Ház.

A nyilatkozat szerint Barack Obama a közel-keleti helyzetet tekinti át a Palesztin Hatóság vezetőjével, különös tekintettel a felújított izraeli palesztin tárgyalásokra.

Az amerikai elnök azonban - egyelőre legalábbis - nem találkozik az iráni államfővel, noha az elmúlt napokban ilyen irányú találgatások láttak napvilágot. Haszan Róháni ugyanis több olyan nyilatkozatot tett, amely nagy figyelmet váltott ki a nyugati vezetők körében. Az augusztusban beiktatott elnök az NBC-nek adott interjújában azt hangoztatta, hogy országa soha, semmilyen körülmények között nem kíván atomfegyvert előállítani. A The Washington Post című lapban megjelent írásában pedig közölte, hogy Irán kész közvetíteni a szíriai kormányzat és az ellenzék között.

Ezen kívül az amerikai és az iráni elnök levelet váltott egymással, amit Róháni pozitívnak és konstruktívnak minősített.

Mind Obama, mind az iráni államfő jövő kedden mond beszédet az ENSZ Közgyűlésén, de - mint a Fehér Ház közölte - a két elnök között különtalálkozót nem terveznek.

Az Egyesült Államok a nyitottság politikáját kívánja folytatni az új iráni vezetéssel szemben - fogalmazott az elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója. Az elmúlt napok bejelentéseit azonban tetteknek kell követniük - tette hozzá, utalva Róháni kijelentéseire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×